Vegan cheesecake bez lepku

Při poslední návštěvě Pura jsem objevila TOTO – rostlinné mascarpone. Jistě chápete, že jsem to tam nemohla nechat jen tak bez povšimnutí. Hned jsem totiž věděla co přesně z toho chci udělat. Když jsem kelímek otevřela, překvapila mě jak konzistence, tak docela věrohodná chuť krémového sýru. Neřekla bych, že zrovna mascarpone, ale na cheesecake je to perfektní.

Na formu o průměru 18cm

Korpus:

  • 50g kokosového jogurtu
  • 50g mletého kokosového cukru
  • 50g mouky Schaer mix B
  • lžíčka sody
  • lžíčka kypřícího prášku
  • 20g rýžové polohrubé
  • lžíce kakaa
  • půl skleničky minerálky
  • 15ml oleje

v míse smíchejte důkladně všechny sypké suroviny, přidejte jogurt a přilijte půl skleničky minerálky. Vymíchejte hladké těsto, které nalijte do vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy.

Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů.

Krém:

  • 2 balíčky vegan mascarpone
  • sladidlo dle chuti (já dávala javorový sirup)
  • strouhaná čokoláda
  • půl lžíčky vanilkového prášku

Mascarpone vyšlehejte se sladidlem a vanilkou a jako poslední vmíchejte strouhanou nebo sekanou čokoládu.

Po vychladnutí korpusu naneste krém do formy a posypte malinami. Uložte do lednice.

Malinová vrstva:

  • 500g malin
  • sladidlo
  • 4 g vločkového agaru

Nejprve namočte agar ve troše vody. Maliny promixujeme tyčovým mixérem a zahřejeme. Do zahřáté směsi přendejte agar a zahřívejte dalších pět minut. Nechte téměř zcela vychladnout a občas promíchejte.

Nyní nalijte na dort a opět dejte zatuhnout a odležet, ideálně přes noc.

veganský bezlepkový cheesecake