Dort bez lepku a laktózy

Další s dortů. Tentokrát nebyl určen nám, ale dceři kamarádky, takže je použito mléko bez laktozy. U dortů se většinou držím osvědčené klasiky, kdy vím, že korpus pár dní vydrží. Příkaz zněl, oříškový dort s čokoládovým krémem a ovocem. V korpusu jsou tedy použity pomleté ořechy, kterými je nahrazena část mouky.

  • 6 vajíček
  • 200g mouky Schaer Mix B
  • 40g mletých ořechů
  • 6 lžíce oleje
  • 180g rýžového cukru (třitnového, klasického)

Bílky vyšlehejte s cukrem do opravdu pevného sněhu, jehož špičky drží krásně vzhůru a neohýbají se. Postupně po jednom zašlehávejte žloutky a olej.

Do směsi postupně vmíchejte zlehka mouku.

Vlijte do dortové formy, vymazané olejem a vysypané polohrubou moukou a pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut. Dobu pečení je třeba upravit dle vaší trouby, zkoušejte špejlí.

Malinový krém:

  • 2x máslo bez laktozy
  • sladidlo
  • 500g malin
  • balíček vanilkového pudinku
  • 100ml vody

Maliny svařte s vodou, rozmixujte a propasírujte. Měli byste mít cca 250ml malinové šťávy, pokud ne, dolijte do 250ml ještě vodou.

Malinovou šťávu zahřejte a vmíchejte do nich vanilkový pudink rozmíchaní v troše vody a svařte do husté kaše, kterou nechejte vychladnout.

Malinový pudink zašlehejte se sladidlem do másla a pokud chcete dobarvěte červenou barvou z červené řepy.

Čokodádový krém:

  • 250ml bezlaktozového mléka
  • balíček vanilkového pudinku
  • sladidlo
  • 100g rozpuštěné čokolády
  • máslo bez laktózy
  • lžíce kakaa

V části mléka rozmíchejte vanilkový pudink. Zbývající množství přiveďte k varu a obvyklým způsobem uvařte pudink, který okamžitě přetáhněte potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.

Zašlehejte do kostky másla, doslaďte a nakonec všlehejte rozpuštěnou vychladlou čokoládu.

Vanilkový krém:

  • 250ml mléka bez laktózy
  • balíček vanilkového pudinku
  • sladidlo
  • kostka másla bez laktózy

Pudink uvařte stejným způsobem jako u čokoládového krému a po vychladnutí zašlehejte do másla.

Korpus prořízněte na tři části, spodní plát potřete čokoládovým krémem, druhou část malinovým, celý dort potáhneme vanilkovým krémem a zbylý malinový krém použijeme na zdobení.

dort bez lepku a laktózy