Bezlepková veka

Chlebíčky u nás doma zas až tak neletí. Děti ty je nejedí vůbec, takže je připravuji opravdu velmi málo. Už loni na Silvestra jsem zkoušela bezlepkovou veku, která byla z mého pohledu hodně dobrá, ale pořád tam bylo takové malé ALE. Takže jsem si dnes trochu pohrála s poměrem ingrediencí a misi mohu považovat za splněnou.

Pokud nemůžete mléko, nahraďte máslo rostlinným olejem a mléko vodou. Pokud však mléčná bílkovina nebo laktóza nedělá problém, určitě dejte mléčné výrobky. Výsledek bude vláčnější.

  • 350g mouky Schaer mix B
  • 150g mouky Adveny rýžové polohrubé
  • 50g rozpuštěného másla (kdo nemůže dá olej)
  • 300ml vody
  • 150ml mléka (kdo nemůže dá 450ml vody)
  • lžíčka soli
  • balíček sušeného droždí Noli
  • lžíčka kypřícího prášku
  • vajíčko na potření

v míse promíchejte sypké suroviny, přilijte vodu, mléko a povolené máslo a vypracujte vláčné hladké těsto, které nechtě kynout na teplém místě.

Troubu rozpalte na 230 stupňů a pokud nemáte troubu s párou, na spodní rošt dejte plech.

Z těsta bude jedna větší nebo dvě menší veky. Podle toho propracujte těsto na pomoučené pracovní desce, vyválejte do obdélníku o tloušťce asi 1,5 cm a strolujte do tvaru veky.

Dejte na plech vyložný pečícím papírem. Do trouby na plech nalijte cca litr vody. Veku potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte dokud nebude povrch lehce nazlátlý.

bezlepková veka