Rohlíky se záparou a semínky

Bezlepkové pečivo je oříškem i pro poměrně zdatnou kuchařku. Naprosto jiná konzistence těsta, jiná práce, jiné kynutí, pečení, barva a mnohdy i finální chuť. Tyto rohlíky vznikly z mého oblíbeného receptu na chleba. Díky semínkům, které přebijí chuť bezlepkové mouky a udrží v pečivu vlhkost, patří u nás doma k nejoblíbenějšímu pečivu. Pojďte ho vyzkoušet také

Zápara:

2 lžíčky mletého zlatého lněného semínka

2 lžíčky chia semínek

1 lžíce sezamu

2 lžíce pohankových vloček

2 lžíce slunečnícového semínka

Záparu připravíme minimálně hodinu předem, můžeme i přes noc. Všechna semínka nasypeme do mísy a zalejeme 100ml vařící vody.

 

Těsto:

  • připravená zápara
  • 200 mouky Schaer B mix
  • 60g mouky Doves Farm chlebové
  • 40g mouky pohankové Adveni
  • balíček sušeného droždí
  • 10 gramů bezlepkového prášku do pečiva
  • 30g oleje
  • 1 lžíčka sladidla
  • malá lžíčka soli
  • špetka chlebového koření
  • voda podle savosti mouky (dávám obyčejně 200 ml, ale občas musím přidat) čím více bude vody, tím více budou rohlíky nadýchané, ale hůře se s těstem bude pracovat
  • vodu do hrníčku a mašlovačku

 

směs semínek, které jsme dali do zápary, na obalení

 

  1. smícháme v míse mouky, droždí, kypřící prášek, sůl, koření, přidáme sladidlo, vodu a připravenou záparu a mixérem s hnětacíma hákama prohněteme aby těsto vytvořilo kompaktní hmotu a necháme cca hodinu odpočívat. Vody dejte ze začátku spíše méně a postupně dolévejte.
  2. Asi po půl hodině rozehřejeme troubu cca na 250 stupňu a na spodní rošt zasuneme prázdný plech.
  3. Po hodině kynutí do těsta zapracujeme olej a připravíme si šest bochánků, které prohněteme a tvoříme rohlíky. Musíme podsypávat a pracovat s těstem opatrně, chybí lepivost a tažnost, na kterou jsme zvyklí u běžných mouk. Ideálně si z těsta vytvořit trojúhelník, který všemi směry rozválíme a srolujeme do rohlíku. Potřeme vodou, obalíme v semínkách a necháme 10 minut odpočívat na plechu.
  4. Zatím co rohlíky čekají, na plech, který jsme si předem připravili do trouby, vylejeme cca půl litru vody.
  5. Po deseti minutách strčíme rychle rohlíky do trouby, ale opatrně, v troubě se vytvořila pára. (ještě by bylo možné strčit rohlíky, a pak teprve přilít vodu, ale osvědčil se mě první postup)
  6. Rohlíky pečeme cca 30 minut a po 30 minutách vyndáme spodní plech (opět pozor, možná zůstal zbytek vařící vody)
  7. Snížíme teplotu cca na 180 stupňů a dopékáme aby rohlíky chytily správnou barvu.
  8. Při vytažení z trouby, rovnou přeneseme na připravenou mřížku, aby se nezapařily a zůstaly křupavé.

Jako u každého bezlepkového pečiva. Nejlepší je konzumovat ještě ten samý den. Druhý den už rohlíky Ztrácejí pružnost a mají tendenci se drobit a rozpadat. Někde jsem četla, že po vychladnutí dobré dát do mrazáku a pře konzumací další dny postupně rozmrazit, ale jsem příznivcem čerstvých věcí, takže raději peču menší množství a častěji.