Podmáslový chléb

Je mi jasné, že si všichni bezlepkáři si prošli ze začátku peklem, právě kvůli pečivu. Proto si myslím, že umět si doma připravit čerstvý chléb je základ. Pekla jsem dříve pravidelně i lepkové, takže jsem využila znalostí z toho a recepty si transformovala do bezlepkových podob. Respektive, já se nikdy receptů nedržela a spíš jsem do mísy házela všechno tak nějak od oka a toho využívám i při pečení chleba bezlepkového. Skončí tam zbytek kefíru, zbytek bramborové kaše, různá semínka, ať už mletá nebo třeba spařená. Takže pojďme se jeden chlebík naučit.

  • 500g Adveni směsi zelené
  • 2 lžíce mletého zlatého lněného semínka
  • 4 lžíce mletých chia semínek
  • lžíce soli
  • lžíce chlebového koření
  • 30 ml oleje
  • 150ml podmáslí
  • 420ml vody
  • 1 a ½ sáčku bezlepkového droždí Noli

Nejprve si připravíme semínka. V kafemlýnku umeleme zlaté lněné semínko a zalejeme ho vařící vodou tak, aby byla hladina vody těsně nad semínkem a necháme vychladnout. Len nasákne vodu a nabobtná a v chlebu poslouží jako pojivo a zároveň pomůže uchovat delší vláčnost.

Stejným způsobem umeleme chia semínka, která přidáme rovnou do mouky.

Ve velké míse smícháme mouku, chia semínka, sůl, droždí a koření. Přilijeme vodu, olej, kefír a přidáme vychladlé lněné semínko.

Vypracujeme hladké těsto, doporučuji použít robot, nebo mixér s hnětacím hákem. Těsto je lepivé, ale nebojte se toho.

Přetáhněte mísu potravinovou folií a nechte nakynout na dvojnásobný objem.

Už během kynutí rozpalte troubu na 270 stupňů. Pokud se chystáte pravidelně péct chleba, doporučuji pořídit si formu na chleba od firmy Emile Henry a ošatku na kynutí chleba. Ale vystačíte si i s větším cedníkem nebo mísou a sklokeramickou mísou s víkem. Můžete péct i na plechu a zapařovat troubu, ale první dvě možnosti, které jsem uvedla jsou pohodlnější a úspěch je zaručen.

Při rozehřívání trouby do ní vložte formu na pečení případně sklokeramickou mísu i s víkem.

Jakmile těsto nakyne, poprašte pracovní desku moukou a těsto z mísy dejte na linku. Těsto roztáhněte do všech stran a začněte tvarovat bochník. Vrchní část těsta, přetáhnětě na střed, spodní a levou a pravou stranu také, u středu vždy zamáčkněte dlaní. Celé těsto nadzdvihněte, zkontrolujte, že máte pod těstem mouku, opět trochu roztáhněte a znovu těsto stáhněte ze všech stran ke středu. Na internetu najdete bezpočet videí, takže pokud si nejste jisti, můžete tvarování bochníku nejprve prostudovat tam.

Připravený bochník dejte na 15 minut kynout do ošatky (cedníku, mísy), vyložené pomoučenou utěrkou. Šev chleba je nahoru.

Po patnácti minutách otevřete troubu, zvedněte víko formy nebo mísy a rychle vložte chleba, nařízněte do kříže a přiklopte hned víkem.

Nebojte se, že se chleba přilepí. Nádobí je vyhřáté tak, že se těsto okamžitě zatáhne a nemá šanci se k míse přichytit. Pečte cca 30 minut, pak odklopte víko, snižte teplotu na 200 stupňů a dopékejte do požadované barvy.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Kynutý podmáslový chléb