Bezlepkové světlé pečivo bylo jedním z prvních úkolů, které jsem potřebovala zvládnout. Do doby, než byla synovi diagnostikována celiakie, byly rohlíky a housky něco, co prostě miloval. Ještě dnes mám před očima živě situaci, kdy jsme nakoupili několik balení bezlepkového pečiva na zkoušku a to zděšení v jeho očích, když se do toho zakousl. Říkala jsem si, že to snad nemůže být tak hrozné, ale bohužel bylo. Bezlepkovému kupovanému balenému pečivu jsme nepřišli na chuť nikdy, takže jedinou cestou bylo, naučit se rohlíky a housky doma.
5 ks housek:
- 300g mouky Adveni zelená
- 1 lžíčka cukru
- 1 lžíčka soli
- 300ml vody
- 30ml oleje nebo másla
- 100g zakysané smetany
- 2 lžíce bramborové kaše
- 1 sáček sušeného droždí Noli
- mák, kmín, sezam na posypání
V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Přidejte smetanu, bramborovou kaši, olej a vodu a důkladně propracujte, ideálně mixérem s hnětacím hákem.
Mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte na teplém místě dokud se těsto nezdvojnásobí objem.
Troubu rozehřejte na 210 stupňů a na spodní rošt dejte prázdný plech, na který vylijte 1l vody, tím troubu zapaříte a houstičky krásně vyběhnou a chytnou zlatavou barvu.
Těsto rozdělte na 5 kousků. Každý postupně propracujte, vyválejte na jeden dlouhý pramen a smotejte do houstičky.
Všechny housky přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete vodou a posypte mákem, případně sezamem nebo kmínem.
Nechte ještě 10 minut odpočívat a pak dejte do zapařené trouby. Pečte dle vlastní trouby, dobu neuvádím, protože podle mé zkušenosti každá peče jinak. Já se orientuji vždy barvou. Jakmile housky chytnou zlatavou barvu, je hotovo.
Dáme vychladit na mřížku.
Občas se objevují dotazy na trvanlivost pečiva. Já se přiznávám, že peču vždy pro okamžitou spotřebu. Nemrazím, případně pouze druhý den nahřeju v troubě, nebo zpracuji na krutony do polévky. Ale tyto houstičky syn jí ještě druhý den ve škole ke svačině. Nejlepší jsou však hned po upečení.