Koláče z plundrového těsta

Dnes jedna taková větší výzva. Plundrové neboli croissantové těsto v bezlepkové kváskové podobě tu je. Delší dobu jsem se snažila o recept na těsto z droždí, nejprve se nedařilo, pak to nebylo ono, takže jsem odložila k ledu a vrátila se k němu po delší době právě nyní, když jsem dostala do ruku novou mouku od firmy Adveni na kynutá těsta ZDE

Tentokrát to klaplo a můžu sdílet. Netvrdím, že je to jednoduché, ale s trochou trpělivosti to určitě zvládnete.

  • 400g mouky Adveni zelená
  • 350ml mléka
  • 60g cukru
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí Noli
  • 250g másla

Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 x 20cm. Uložíme do lednice.

Z ostatních surovin vypracujte těsto. Nejprve začněte mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Nechte cca 5 minut odpočinout, potom těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vypracujte pružné nelepivé těsto.

Těsto NENECHÁME kynout, ale hned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně to těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažte se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehněte ke středu, s druhou stranou udělejte totéž a jako poslední krok složte na sebe.

Těsto uložte na hodinu do lednice, důkladně pomoučete pracovní desku a opět rozválejte do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujte tu hodinu. Při válení můžete zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, je to normální jev u bezlepku. Pokud vidíte, že z vrchu nebo ze spodu prosakuje máslo, pomoučete povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujte přes máslo. Když máte obdélník vyváleny, tentokrát přeložte jako papír, který skládáte do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět do lednice.

Tento postup zopakujte ještě jednou.

Nyní když vytáhnete z lednice, rozválejte těsto zhruba na tloušťku 0,5cm. Z těsta vyřízněte čtverce. Já dělám 4 + zbytek těsta zpracuji na malé roládky plněné pudinkem a čokoládou.

Čtverec nařízněte a přeložte podle následujících obrázků

Plnit můžete dle libosti. Já používám nejčastěji pudink v kombinaci s lesním ovocem.

Pudinková náplň:

  • 200ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • ½ balení anilkového pudinkové prášku

150ml mléka přivedeme k varu. Ve zbylém množství rozmícháme vanilkový prášek, cukr a za stálého míchání přiléváme k mléku na sporáku. Mícháme do zhoustnutí, odstavíme a okamžitě přetáhneme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Tento krok je dobrý udělat v průběhu přípravy těsta, abychom na vytvarované koláčky nanášeli opravdu studený pudink.

Pudink naneseme do středu koláče a poklademe ovocem.

Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě rozpálené na 220 stupňů do zezlátnutí.

Bezlepkové plundrové těsto