Šneci z listového těsta

Vzhledem k tomu, že mi zbylo těsto z kremrolí, vyskytla se otázka co se zbytkem. Naprosto upřímně se mi nechtěly vymýšlet nějaké složité věci a chtěla jsem se toho zbavit rychle a bezbolestně. Pro jistotu vkládám ještě jednou recept a postup na listové těsto, ze kterého vzniknou tři dávky těchto šneků.

  • 560g mouky schaer mix B
  • 50g másla
  • špetka soli
  • 2 vajíčka
  • 10ml jablečného octa
  • 320ml vody

vše zpracujeme nejprve mixérem a poté v ruce, nedávejte všechnu vodu. Ze začátku nalijte k mouce 250ml a postupně přidávejte během práce s těstem. Jde o to vytvořit jemné plastické těsto, které není ani moc tuhé, ale ani moc měkké, prostě tak akorát. Nelepí se na ruce ani na pracovní desku a netrhá se.

Na druhou vrstvu si připravte 250g másla, které rozválejte na čtverec 20x20cm a uložte do lednice.

Z prvního těsta vyválejte větší čtverec, na který položte rozválené máslo, které důkladně do prvního těsta zabalte.

Rozválejte na delší plát, který 3x přeložte a uložte do lednice. Po hodině tuto proceduru zopakujte a po další hodině opět. Fotopostup na skládání těsta můžete najít zde u receptu na croissanty.

Těsto před konečným válením ještě jednou chlaďte, minimálně tři hodiny.

Na nápň si připravte rozdrcené nebo rozemleté oblíbené ořechy, javorový sirup, můžete skořici, čokoládové pecky….

Těsto vyválejte do obdélníku, potřete javorovým sirupem a bohatě posypte oříšky. zaviňte do rolády a ostrým nožem nakrájete cca 1cm tlusté kousky, přeneste na plech vyložený pečícím papírem a potřete vajíčkem.

Pečeme na 210 stupňů do zezlátnutí a po vytažení ještě polijte javorovým sirupem.