Receptů na perník tu už pár je, ale tento bych řekla, že je opravdu top. Kdysi jsem si tento recept ukládala pod názvem polský perník a já ho převedla do řecké podoby :D. O výbornou chuť se totiž zasloužil řecký med (nemám ráda med, ale tento je opravdu úžasný) a zkaramelizovaný kokosový cukr. Sice je možná trošku časově náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to, vyzkoušet.
forma 26 x 26 cmm
- 3 lžíce kokosového cukru
- 130ml medu
- 50g másla
- vrchovatá lžíce perníkového koření
na pánvi rozpusťte a nechte zkaramelizovat cukr, do kterého vmíchejte med, ve směsi rozpusťe máslo, promíchejte s perníkovým kořením a nechte zcela zchladnout.
dále potřebujeme :
- 2 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
- 60g kokosového cukru
- 180g mouky Schaer Mix B
- dvě lžíce řeckého jogurtu
- lžíce kakaa
- půl sáčku kypřícího prášku bez lepku
- lžíčka jedlé sody
- 100ml vody
Nejprve ušlehejte sníh z bílků. Ve vychladlé směsi z medu, cukru a másla rozžlehejte žloutky , přidejte jogurt vodu a důkladně promíchejte.
Do tekuté směsi zašlehejte všechny sypké suroviny a nakonec vmíchejte ušlehané bílky.
Po vychladnutí potřete povidly, polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte kokosem.