Toustový chleba III.

A další recept na jeden vymazlený tousťáček. Tentokrát za použití zelené universální mouky Adveni na kynutá těsta a poliše, který mi zrál v lednici přes 30 hodin a už jsem ho nutně potřebovala sdělat. Takže se k večeru během chvilky zrodil tenhle výborný fešák.

Připravte si formu na biskupský chlebíček o délce 25cm

Poliš, který připravte alespoň 24 hodin předem:

  • 2g čerstvého droždí
  • 230ml vody
  • 120g mouky Adveni zelená

Důkladně promíchejte a vytvořte hladké těstíčko, přetáhněte potravinovou folií a uložte minimálně na 24 hodin do lednice.

Druhý den před zaděláním konečného těsta, vytáhněte z lednice ven a nechte cca hodinu odpočívat na lince a poté přidejte:

  • 300g mouky Adveni zelená
  • 250ml mléka
  • 50ml rozpuštěného másla
  • 7g čerstvého droždí rozmíchaného v troše vody
  • lžíčka soli
  • 30g kukuřičného škrobu

Všechny ingredience vypracujte v hladké těsto, které opět přetáhněte potravinovou folií a nechte v míse na lince dvojnásobně zvětšit.

Poté na pomoučené pracovní ploše propracujte, vyválejte oobdélník o délce biskupského chlebíčku. Z horní strany začněte rolovat ke středu, ze spodní taktéž a uprostřed se obě strany potkají.

Takto stočenou “roládu” vložte do formy na biskupský chlebíček, kterou jste vyložili pečícím papírem.

Pečte v troubě předehřáté na 230 stupňů. Prvních 15 minut mějte na spodním roštu plech s cca litrem vody. Poté plech vytáhněte a dopékejte dalších cca 15 minut. Po 15 minutách vytáhněte chlebíček z formy a dopékejte ještě 10 minut.