Pistáciové řezy s malinami

Nedávno tu byl recept na pistáciovou roládu a protože mě kombinace chutí pistácií, malin a mascarpone hodně oslovila, dnes něco podobného. Po dlouhé době jsem na piškotové těsto opustila Schaer Mix B a vyzkoušela fialovou mouku Adveni. Doporučuji tedy mouku prosát, kvůli slunečnicovému semínku, i když tady v těstě to asi úplně nevadí.

  • 4 vajíčka
  • 120g cukru (klasika, rýžový, třtinový, kokosový)
  • 60g pistácií – blanšírovaných
  • 100g prosáté mouky Adveni fialové
  • půl lžíčky kypřícího prášku do pečiva
  • 4 lžíce oleje

Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte s cukrem do toho nejpevnějšího sněhu, který si jen umíte představit.

Poté postupně zašlehejte žloutky s olejem a nakonec vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a namleté pistácie.

Vylijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete.

Pečte na 180 stupňů cca 20 minut.

Mezitím co máte korpus v troubě, připravte malinový rozvar:

  • 2 balíčky mražených malin
  • sladidlo dle chuti
  • 3 lžíce vločkového agaru

Maliny přiveďte k varu a doslaďte dle chuti. Jakmile se budou maliny vařit, přisypte tři lžíce vločkového agaru, odstavte a nechte vychladnout.

Po vytažení korpusu z trouby, sloupněte pečící papír a piškotový plát rozřízněte na tři stejně veliké části.

Počkejte až maliny s agarem začnou houstnout a poté je naneste na spodní plát (4 lžíce si dejte stranou), a přiklopte plátem druhým., ten pomažte dvěma lžícemi malinového rozvaru a uložte do lednice. Zbylé dvě lžíce malinového rozvaru použijete do krému na potření vrchní vrstvy řezů.

Krém z mascarpone:

  • 400 ml mascarpone
  • 200ml smetany ke šlehání 40%
  • 100g rozpuštěné bílé čokolády
  • sladidlo
  • 2 lžíce malinového rozvaru

Prošlehejte mascarpone se sladidlem, přilijte rozpuštěnou bílou čokoládu a zašlehejte smetanu.

zhruba 2/3 krému namažte na druhý plát, který máte už potřený trochou malinového rozvaru a přiklopte plátem třetím.

Ve zbytku krému rozšlehejte zbylé dvě lžíce rozvaru a potřete vrch dezertu, který nakonec zasypejte mletými pistáciemi.

bezlepkové pistáciové řezy