Pro děti loupák, pro nás dospělé makovka. Asi týden jsem odolávala pokušení upéct makovky a když mi včera na instagramu vyskočil sponzorovaný odkaz s fotkou loupáků, vzala jsem to jako znamení (nějak si to obhájit přece musím 😀 ).
Pro větší vláčnost jsem do těsta přidala ještě tangzhong. Příprava je jednoduchá a vláčnost a měkkost druhý den je zaručena. Já si připravuju vždy větší množství, které mám v lednici a odebírám.
Z receptu vyšlo šest větších kousků
- 350g mouky Schaer Mix B
- 100g tangzhongu (příprava dole pod čarou)
- 40g rozpuštěného másla
- 40g rozpuštěného sádla
- 60g sladidla (cukr, třtinový cukr, rýžový cukr)
- půl kostky droždí
- 2 žloutky
- 100ml mléka
- 100ml vody
V troše mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu mouky a vody a nechte vzejít kvásek.
Do něho následně přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které nechte na lince zdvojnásobit objem.
Mezi tím si svařte rozemletý mák s trochou mléka a sladidlem (cukr, sirupy).
Po nakynutí těsta rozdělte těsto na šest dílů, důkladně propracujte, každý díl vyválejte do trojůhelníku, na spodní stranu naneste mák a srolujte do rohlíků.
Troubu rozpalte na 230 stupňů a na spodní rošt dejte plech s vodou.
Po patnácti minutách rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem a vložte do zapařené trouby.
15 minut pečte na 230 stupňů, poté vytáhněte plech a dopékejte do zlatova na 200 stupňů.
——————————————————————————————————————–
Kdo ještě nepřišel s tangzhongem do styku, vězte, že příprava je velice jednoduchá a jeho použítí v pečivu až neskutečně zvláční jak slané, tak sladké.
Množství na jedny rohlíky je ze 30g rýžové hladké mouky a 80ml vodu. Já jak už jsem výše psala, připravuju větší množství, které lze pár dní uchovat v lednici a postupně odebírám.
Příprava je jednoduchá, vodu s moukou smíchejte a zahřejte na cca 65 stupňů. Vznikne kašovitá konzitence, odstavte a nechte zchladnout.