Klasická ciabatta je typickým bílým italským chlebem složeným z bílé mouky, vody, droždí, soli a olivového oleje. V bezlepkovém receptu jsem klasickou mouku vyměnila za zelenou Adveni universální směs na kynutá těsta a výsledek je myslím hodně podařený. Počítejte s tím, že těsto je hodně řídké, tekutiny je v receptu víc než suchých surovin, takže to bude malinko jiná práce než na jakou jste zvyklí.
24 hodin předem si připravte poliš
- 2g čerstvého droždí
- 140g mouky Adveni zelená
- 200ml vody
Všechno v míse důkladně promíchejte, mísu přetáhněte potravinovou folií a uložte do lednice.
Po 24-36 hodinách mísu vytáhněte a nechte hodinu odpočívat v pokojové teplotě.
Potom přidejte:
- 7g čerstvého droždí rozpuštěné ve troše vody
- 250g mouky Adveni zelená
- lžíčka soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 280ml vody
Všechno vypracujte mixérem s hnětacím hákem v hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu předehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt dejte plech.
Nakynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a poprašte moukou i po popvrchu.
Na práci s tímto těstem je ideální kovová karta, kterou budete těsto podebírat a lehce zpracovávat. Nesnažte se těsto proracovávat silou, jde nám o to, ho zformovat pouze lehce do koule ale nevytlačit z něho moc vzduchu.
Pokud se mám to podaří, rozdělte kartou na tři části a opět lehce zformujte do tří bagetek a přeneste na plech vyložený pečícím papírem a přikryjte utěrkou.
Do trouby na plech vylijte cca litr vody a nechte zapařit troubu a po deseti minutách rychle otevřete a vlože plech s ciabattami.
neděste se, že se těsto rozlilo do stran a máte nevzhledné placky. Pomocí páry a toho, že je těsto řídší během pečení vyskočí.
Zhruba po 20ti minutách vytáhněte plech s vodou a pečte do zezlátnutí.
Nechte zchladnout na mřížce.