Ciabatta

Klasická ciabatta je typickým bílým italským chlebem složeným z bílé mouky, vody, droždí, soli a olivového oleje. V bezlepkovém receptu jsem klasickou mouku vyměnila za zelenou Adveni universální směs na kynutá těsta a výsledek je myslím hodně podařený. Počítejte s tím, že těsto je hodně řídké, tekutiny je v receptu víc než suchých surovin, takže to bude malinko jiná práce než na jakou jste zvyklí.

24 hodin předem si připravte poliš

  • 2g čerstvého droždí
  • 140g mouky Adveni zelená
  • 200ml vody

Všechno v míse důkladně promíchejte, mísu přetáhněte potravinovou folií a uložte do lednice.

Po 24-36 hodinách mísu vytáhněte a nechte hodinu odpočívat v pokojové teplotě.

Potom přidejte:

  • 7g čerstvého droždí rozpuštěné ve troše vody
  • 250g mouky Adveni zelená
  • lžíčka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 280ml vody

Všechno vypracujte mixérem s hnětacím hákem v hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu předehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt dejte plech.

Nakynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a poprašte moukou i po popvrchu.

Na práci s tímto těstem je ideální kovová karta, kterou budete těsto podebírat a lehce zpracovávat. Nesnažte se těsto proracovávat silou, jde nám o to, ho zformovat pouze lehce do koule ale nevytlačit z něho moc vzduchu.

Pokud se mám to podaří, rozdělte kartou na tři části a opět lehce zformujte do tří bagetek a přeneste na plech vyložený pečícím papírem a přikryjte utěrkou.

Do trouby na plech vylijte cca litr vody a nechte zapařit troubu a po deseti minutách rychle otevřete a vlože plech s ciabattami.

neděste se, že se těsto rozlilo do stran a máte nevzhledné placky. Pomocí páry a toho, že je těsto řídší během pečení vyskočí.

Zhruba po 20ti minutách vytáhněte plech s vodou a pečte do zezlátnutí.

Nechte zchladnout na mřížce.

bezlepková ciabatta