Sušenky s karamelem

Pamatujete na 3Bit? Jestli ano a měli jste ho rádi, tak tady je jeho docela povedená verze. Nápad není můj, objevila jsem ho na instagramu a okamžitě to musela jít zkusit. Těsto jsem samosebou musela převést do bezlepkové podoby, pro jistotu přidala i vajíčko, ale jinak je podoba téměř nezměněna a tímto děkuji Sistersbakery za inspiraci.

Sušenky:

  • 100g povoleného másla
  • 50g sladidla
  • 1 vajčko
  • 170g mouky Nutrifree Frolla
  • 2 kapky vanilkové esence nebo špetka mleté vanilky

máslo, vajíčko a sladidlo utřete do pěny – ideálně vymixujte mixérem, přidejte esenci a po částech přidávejte mouku. Až budete mít všechny ingredience spojené v těsto (bude řidší), dejte ho do igelitového sáčku a ulože přes hodinu do lednice, aby ztuhlo.

Poté přeneste na pracovní desku, pomoučete a rukama zpracujte tak, aby lehce povolilo a dalo se vyválet. Lehce stále podsypávejte, ale těsto je pružné a ani nemělo tendenci se nějakým způsobem trhat.

Z vyváleného těsta vykrajujte požadované tvary a pečte na 220 stupňů do zrůžovění.

Karamel:

  • 100g kokosového cukru (nebo obyč krystal)
  • 50g másla
  • 60ml 40% smetany

V kastrůlku zahřívejte cukr, dokud se nerozpustí na karamel, přidejte máslo a mícháním ho s karamelem spojte. Na závěr do směsi vmíchejte smetanu, lepší když bude prohřátá, aby nebublala. Karamelovou směs nechte zcela zchladnout. Já ji před natíráním dala asi na půl hodiny do mrazničky.

Na každé kolečko naneste karamel a namočte v čokoládě.

bezlepkové sušenky s karamelem