Dneska jsem si zadala za úkol pokusit se o vánočku bez lepku a mléka – se sníženým obsahem bílkovin, pro nízkobílkovinovou dietu, nicméně vajíčka jsem v ní zatím nechala. Možná výzva po příště, ale tentokrát mi stačí tato verze, se kterou jsem spokojena. Místo másla jsem použila olej a klasické mléko nahradila mlékem rýžovým. Je pravda, že máslová vůně mi tam trochu chybí, ale rozinky ovoněné rumem, vánoční atmosféru naladí také velice dobře.
- 400g mouky Schar mix B
- 100g tanzhongu
- 120g sypkého sladidla (cukr, třtinový cukr, rýžový cukr)
- kůra z jednoho citronu
- 150ml rýžového mléka
- 80ml rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 žloutek
- rozinky namočené v rumu
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- vajíčko na potření
- plátky mandlí
Tanzhong si připravuju dopředu na několik dni a pak z něho postupně odebírám. Jedna dávka je 30g rýžové hladké mouky a 80ml vody. Vodu s moukou promíchejte a zahřívejte na 65 stupňů. Jakmile začne směs houstnout, odstavte a nechte vychladnout.
Droždí, trochu cukru a mouky a vody rozmíchejte v míse a nechte vzejít kvásek.
Do kvásku, přidejte všechny další ingredience kromě rozinek a vypracujte vláčné těsto. Úplně nakonec do něho zapracujte rozinky namočené v rumu.
Mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Rozpalte troubu na 220 stupňů a na spodní rošt zasuňte plech.
Těsto rozdělte na devět dílů a na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny, ze kterých upleťte vánočku.
Zpevněte na třech místech špejlí, překryjte utěrkou a nechte cca 20 minut odpočívat.
Do trouby vylijte cca půl litru vody.
Vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a vložte do rozpálené zapařené trouby.
Cca po 30 minutách vytáhněte plech s vodou, stáhněte stupně na 180 a vánočku překryjte alobalem. Po dalších zhruba 20 minutách alobal odkryjte a nechte vánočku zezlátnout.
Uvedené časy jsou orientační a vždy se řiďte vaší troubou.