Parkrát ročně se pustím do nějakých vegan dortu a pokaždé se pak mlátím hlavou do zdi, proč jsem se k tomu nechala uvrtat nebo proč neudělám něco, co už mám ve vegan receptech osvědčeného. Jenže teď jsou všude pomeranče a já je mám děsně ráda v kombinaci s čokoládou. Výsledná chuť rozhodně nezklamala, ale nervy mi příprava pocuchala solidně.
Forma o průměru 18cm:
Korpus:
- 90g mouky Schar mix B
- 75g mletého kokosového cukru
- 1/2lžíčky jedlé sody
- 1 lžíčky kypřícího prášku bez lepku
- 20g kakaa
- 50g rozpuštěné čokolády
- 150ml kokosového kefíru
- 45ml vody
- 1/4 menší skleničky oleje
Promíchejte všechny sypké ingredience, vlijte do nich kefír, olej a vodu a vymichejte hladké těsto. Jako poslední zapracujte do těsta rozpuštěnou čokoládu.
Formu vytřete olejem a vysypte polohrubou rýžovou moukou. Vlijte těsto a pečte na 180 stupňů. Asi po 20 minutách přikryjte alobalem, těsto se rychleji a rovnoměrněji propeče. Po dalších 20 minutách zkuste špejlí, zda je upečeno.
Po vytažení nechte zcela vychladnout, a poté lehce seřízněte vrch, chceme korpus vyrovnat a zároveň odstranit vrchní upečenou část ať se chutě můžou lépe propojit.
Pomerančová vrstva:
- 500ml 100% pomerančového džusu
- sladidlo dle chuti ( já použila hroznovou šťávu)
- 4g agar prášku Vitana
Šťávu si doslaďte dle vlastní potřeby a sladkosti pomerančů. Pokud budete používat tekuté sladidlo, je třeba mít na paměti, že celkové množství musí být 1/2 litru tekutiny.
Ve štávě rozmíchejte agarový prášek a přiveďte k varu. Povařte dvě minuty, odstavte a nechte chladnout. Dokud nebude studené, nezačne tekutina želírovat. Občas při chladnutí promíchejte.
Jakmile uvidíte, ze už šťáva houstne, vlijte do formy na připravený korpus a uložte do lednice dokud hmota úplně neztuhne.
Čokoládová pěna:
- 150g rozehřáté veganské bílé čokolády
- 8 lžic aquafaby – doporučuji udělat domácí návod ZDE
- 6 kapek pomerančového oleje Sonnentor
- 5 lžic krystalového sladidla ( klasicky cukr, třinový, palmový)
Začněte vyšlehávat aquafabu se sladidlem do husté pěny, která má konzistenci pevného našlehaného bílkového sněhu. V průběhu šlehání nakapejte pomerančový olej.
Do pevného sněhu zlehka vmíchejte rozpuštěnou studenou čokoládu a naneste do formy na zatuhlou pomerančovou vrstvu a opět dejte chladit, ideálně přes noc.
Druhý den sejměte ráfek.
Čokoládovo máslový krém:
- 150g rozpuštěné bílé vegan čokolády
- 1 tuk Alsan
- pomerančový olej
- případně sladidlo
Povolený tuk prošlehejte s olejem a bílou čokoládou do hladkého krému a potáhněte dort po boku. Zbytkem krému dozdobte dort po povrchu společně s pokrájeným pomerančem.
Trochu krému na zdobení jsem i dobarvila kakaem.