Semínkový rychlochléb a tuňáková pomazánka

Dneska tip na jeden chléb s rychlejším kynutím. Někdy mě totiž nebaví celý ten proces kynutí, takže si to občas urychluji. Ideálně je pořídit si na toto speciální formu na pečení chleba, ale zvládnete i s formou na biskupský chlebíček. Dneska bude k receptu i bonus na rychlou tuňákovou pomazánku, která patří asi k mým nejoblíbenějším.

  • 175g mouky Nutrifree Per Pane Integrale
  • 100g mouky Nutrifree Per Pane
  • 100ml kefíru
  • 1/2 lžičky soli
  • lžíce chlebového koření
  • zápara ze semínek
  • 150ml vody
  • 30ml oleje
  • 15 g čerstvých kvasnic

Nejprve připravíme záparu. Můžete už klidně večer den před pečením, já připravuji obvykle cca 2 hodiny před zaděláním těsta.

  • 2 plné lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžíce slunečnicového semínka
  • 1 lžíce sezamu
  • 1 lžíce hnědého lněného semínka
  • 1 lžíce dýňových semínek

Vše v misce zalijte vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca 1cm nad semínky a odložte stranou do vychladnutí.

Poté z trochy vody, čerstvých kvasnic a lžíce mouky nechte vzejít kvásek, do kterého přidejte všechny ostatní suroviny i se záparou a vypracujte hladké těsto.

Formu na chleba (použila jsem rozměr 20x10x10cm vyložte pečícím papírem a lžící do ní dejte nenakynuté těsto. rukama upěchujte, povrch uhlaďte, potřete vodou a bohatě zasypte semínky.

překryjte formu potravinovou folíí a nechte asi 30 minut nakynout.

Troubu si předehřejte na 240 stupńů, vložte dolů plech , na který vlijte cca 1/2 litru vody a vložte formu s nakynutým chlebem.

Asi po 20 minutách vytáhněte plech s vodou, ztlumte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 30 minut. Já cca v polovině překrývám vrch chleba alobalem, aby se semínka nepřipálila.

Po třiceti minutách vytáhněte chléb z formy a ještě cca 15 minut dopékejte bez formy jen tak na roštu.

Tuňáková pomazánka:

  • 180g tuňáka v olivovém oleji
  • 100g másla
  • balení pomazánkového másla
  • najemno pokrájená cilule
  • pepř případně sůl

Máslo a pomazánkové máslo si vytáhněte s předstihem z lednice, je třeba aby obě suroviny v době zpracování měly pokojovou teplotu.

Vložte oboje i s tuňákem do mísy a prošlehejte šlehačem. Pokud by náhodou teplota surovin nebyl stejná, začne se pomazánka jakoby srážet, ale jde to zachránit – vložte mísu nad parní lázeň a šlehejte, dokud nebude krásná krémová konzistence.

Vmíchejte cibuli a dochuťte pepřem