Dnes nakoukneme opět po delší době do řecké kuchyně mezi tradiční řecké dezerty. Jedním z nich je revani ( řecký ρεβανί ). Jako většina řeckých dezertů je poměrně hodne sladký, protože se po upečení prolívá sirupem, receptů je strašně moc, základem je semolinová mouka, která je ale v bezlepku pasé. Proto jsem zvolila rýžovou polohrubou a příště možná zkusím i rýžovou krupici. Z příchutí jsem vybrala pomeranč.
Recept je na formu o průměru 28cm.
Nejprve připravíme sirup, kterým budeme dezert po upečení prolívat.
- 300ml vody
- Kusy okrájené kůry z jednoho pomeranče
- jedno dřívko cele skořice
- 200g sladidla v sypkém stavu
- lžíce medu
Vodu, citron, kůru a skořici priveďte k varu a povařte cca 10 minut. Odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte med.
Ja místo cukru použila javorový sirup a tekutinu jsem na sporáku lehce zredukovala.
Korpus:
- 2 vajíčka
- 70g sladidla v sypkém stavu
- 150g řeckého jogurtu
- Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- špetka mleté vanilky
- 120g polohrubé rýžové mouky
- 120g mouky Nutrifree Per Dolce
- pár kapek pomerančového oleje
- 1 kypřící prášek bez lepku
Vajíčka se sladidlem a pomerančovou kůrou vyšlehejte do pěny. Zašlehejte jogurt, mouky a všechny ostatní suroviny.
Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou, vlijte těsto a pečte na 180 stupňů do zlatova.
Ihned po vytažení ve formě korpus rozkrajejte na kosočtverce a prolijte asi na 3x sirupem. Nechte zchladnout a uložte přes noc do lednice ať se chutě propojí.
Zdobíme nasekanými pistáciemi.