Tak po delší odmlce jeden čerstvý recept. Bydlíme v osmém patře hned pod střechou a v tomhle počasí to je takové malé peklíčko, takže troubu zapínám jen na dobu nezbytně nutnou – hlavně na chleba a rohlíky. Dnes jsem se ale už musela vrhnout na něco sladkého a protože už jsou na každém rohu jahody, jinak to ani dopadnout nemohlo.
plech 26x26cm:
- 2 vajíčka, žloutky a bílky zvlášt
- 60g sypkého sladidla
- 2 lžíce oleje
- 80g mouky Schar mix Bread
Začneme šlehat bílky s cukrem, opravdu musí být pevný sníh, který když v něm omočíte prst a zvednete směrem vzhůru, drží špičku nahoru a neohýbá se. V tu chvíli je ta chvíle, kdy začnete střídavě na nejmenší rychlost zašlehávat na střídačku žloutky a olej. Když máme vše zapracováno, pouze zlehka vmícháme metličkou mouku.
Vylijte do předem vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Dort krásně vyskočí, takže se opravdu nebojte, že se nepoužil kypřící prášek.
Po upečení nechte zcela zchladnout.
jahodové želé:
- 250g rozmixovaných jahod
- sladidlo dle preferencí a chuti
- půl lžíce agaru v prášku
- pokrájené jahody
Rozmixované jahody oslaďte, vmíchejte k nim agar a cca 4 minuty za stálého míchání vařte.
Odstavte a nechte zchladnout. Hmota začne tuhnout až bude úplně studená, agar se chová jinak než klasická želatina.
Jakmile je jahodové pyré vlahé, vsypte do něho pokrájené jahody, nalijte na korpus a dejte zatuhnout do lednice.
Po zatuhnutí vyšlehejte 2 smetany ke šlehání. Doporučuji 40%. Já bohužel nesehnala a 33 % se prostě projevilo. Není to úplně top konzistence, na kterou jsem zvykla. Pokud chcete, můžete smetanu před šleháním lehce dosladit.