A pečivo zas a znova. Tentokrát jsem sáhla po mouce Schar mix Bread, která je jednou ze stálic a která dokáže v bezlepkovém pečení snad všechny druhy těst, pokud víte jak správně na ni. Kynuté pečivo z ní jde perfektně a tyto špice, do kterých jsem dala zbytek tangzhongu z ranního pečení chleba, pomůže udržet vláčnost i další 2-3 dny.
Nejprve si tedy připravíme samotný tangzhong:
- 30g rýžové hladké mouky
- 85ml vody
obě ingredience dejte do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k teplotě cca 65 stupňů – alespoň tak to říkají veškeré návody, ale já se přiznávám, že teplotu nehlídám. Na středním plameni míchám, dokud se ze směsi nezačne tvořit hustší gelovitá konzistence. Pak odstavte a nechte vychladnout.
dále budete potřebovat:
- 350g mouky Schar mix Bread
- 15g čerstvých kvasnic
- 30ml oleje
- 310ml vody
- lžíčka soli
- lžíčka sladidla
V 50ml vody rozmíchejte drožší s lžíčkou sladidla a trochou mouky a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte tangzhong a veškeré ostatní suroviny a začněte zpracovávat těsto, naposledy zapracujte olej, mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Předehřejte troubu na 200 stupňů, na spodní rošt dejte plech a těsně před vložením rohlíků vlijte na plech litr vody.
Těsto rozdělte na 10 bochánků, na pomoučené ploše, zlehka obalte v mouce a vytvarujte podlouhlé špice.
Nechte pod utěrkou cca 20 minut odpočívat, v polovině nařízněte potřete vodou, posypte semínky. Nyní vlijte na plech vodu a vložte špice do trouby a takto pečte cca 20 minut.
Vytáhněte z trouby plech s vodou, zesilte troubu na 220 a pečte dozlatova.