Dneska po delší době něco slaného co má říz. Internetem dlouho létá recept na česnekové trojhránky, toto je v podstatě velice podobný recept, jen v bezlepkové podobě. Roládu jsem nenařezala do trojúhelníků, ale na menší šneky, ze kterých jsem pak vytvarovala motýlky.
- 1/3 kostičky čerstvého droždí
- 150ml vody
- 30ml rozpuštěného másla
- 100g zakysané smetany
- 350g mouky Schaer Mix B
- lžíčka sladidla
- lžíčka soli
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
- + vajíčko na potření
- + 10 stroužků česneku – prolisovaného
- +250g povoleného másla
Ve troše vody nechte vzejít z kvasnic, cukru a mouky kvásek. Přidejte ostatní suroviny, vypracujete hladké těsto a nechte pod potravinovou folií zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt dejte plech s cca půl litrem vody.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte plát cca 20x30cm, potřete nádivkou, kterou jste připravili smícháním másla s česnekem a stočte do rolády.
Roládu rozkrájejte na cca 5cm široké části a z vrchu uprostřed po celé délce přitlačte pomoučenou tupou stranou nože. Pozor neprořízněte, jde jen o tlak, aby srolovaný vnitřek vylezl ven.
Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte sezamem a vložte do trouby.
zhruba po 15 minutách vyjměte spodní plech s vodou a dopékejte dozlatova. Většina másla výtečné, takže krátce před koncem jsem přebytečný tuk slila a ještě chvíli dopékala.