Znáte ten nepečený jablečný dort s piškoty? Určitě ano. Jenže kupované bezlepkové piškoty mi přijdou jak piliny a s domácími se mi fakt nechtělo dělat, nicméně chuť na tenhle dezert byl dost veliký na to, abych od myšlenky upustila. Takže nakonec vznikly tyhle řezy, které jsou z mého pohledu ještě lepší.
Na pekáč 30×20 cm:
Piškot:
- 2 vajíčka – bílky a žloutky zvlášť
- 60g sypkého sladidla
- 80g mouky Nutrifree Per Dolce
- 2 lžíce oleje
Jablečná vrstva:
- 8 větších jablek
- sladidlo dle chuti a preferencí
- 1 a 1/2 balení vanilkového pudinku
- špetka skořice
Šlehačková vrstva:
- 1 balení smetany 40%
- sladidlo pokud potřebujete
Nejprve připravte piškotový plát
Začneme šlehat bílky s cukrem, opravdu musí být pevný sníh, který když v něm omočíte prst a zvednete směrem vzhůru, drží špičku nahoru a neohýbá se. V tu chvíli je ta chvíle, kdy začnete střídavě na nejmenší rychlost zašlehávat na střídačku žloutky a olej. Když máme vše zapracováno, pouze zlehka vmícháme metličkou mouku.
Vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte na 180 stupňů, dokud povrch nezezlátne.
Nechte vychladnout a připravte jablečnou vrstvu. Oloupejte a nakrájejte jablka, zalijte trochou vody, případně doslaďte a vařte do změknutí.
Rozmixujte na pyré, nařeďte vodou tak, abyste měli cca 500ml a ochutnejte, zda je dost sladké. Ve troše vody rozmíchejte vanilkovým pudink, pyré přiveďte k varu, vmíchejte vodu s pudinkem a svařte hustou kaši.
Vlijte na piškot a opět nechte zcela vychladnout.
Na závěr vyšlehejte smetanu a dejte jako poslední vrstvu.