Makový závin se švestkami

Tak nám maliny, jahody a borůvky pomalu začínají střídat jablka, hrušky a švestky. Minule jsem sdílela recept na klasický jablečný závin, který měl podle statistik na webu neuvěřitelný úspěch, a někdo z vás těsto použil na makový závin se švestkami a mě to zaujalo, protože mám kombinaci máku a švestek strašně ráda. Dnes jsem na těsto použila mouku Nutrifree Per Pane a recept je na dva záviny.

  • 330g mouky Nutrifree Per Pane
  • 190g zakysané smetany De luxe Kunín (jedno balení)
  • 2 vajíčka

Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Ze začátku to bude vypadat všelijak, a budete mít pocit, že to snad ani dohromady nespojíte, ale nebojte.

Výsledné těsto je jako modelína, se kterým se dá opravdu dobře pracovat.

Náplň:

  • 200g mletého máku
  • vypeckované švestky pokrájené na čtvrtky
  • 250ml mléka
  • 4 lžíce povidel
  • sladidlo dle chuti

Mák zalijte mlékem, doslaďte a vařte do změknutí a zhoustnutí. Nechte lehce vychladnout.

Těsto rozdělte na polovinu, podsypejte moukou a rozválejte na opravdu tenký plát.

Rozdělte na něho polovinu makové náplně, pokrájené švestky a opatrně stočte do závinu.

Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 210 stupňů do zezlátnutí.


Bezlepkový makový  závin