Jablečné řezy se šlehačkou

Znáte ten nepečený jablečný dort s piškoty? Určitě ano. Jenže kupované bezlepkové piškoty mi přijdou jak piliny a s domácími se mi fakt nechtělo dělat, nicméně chuť na tenhle dezert byl dost veliký na to, abych od myšlenky upustila. Takže nakonec vznikly tyhle řezy, které jsou z mého pohledu ještě lepší.

Na pekáč 30×20 cm:

Piškot:

  • 2 vajíčka – bílky a žloutky zvlášť
  • 60g sypkého sladidla
  • 80g mouky Nutrifree Per Dolce
  • 2 lžíce oleje

Jablečná vrstva:

  • 8 větších jablek
  • sladidlo dle chuti a preferencí
  • 1 a 1/2 balení vanilkového pudinku
  • špetka skořice

Šlehačková vrstva:

  • 1 balení smetany 40%
  • sladidlo pokud potřebujete


Nejprve připravte piškotový plát

Začneme šlehat bílky s cukrem, opravdu musí být pevný sníh, který když v něm omočíte prst a zvednete směrem vzhůru, drží špičku nahoru a neohýbá se. V tu chvíli je ta chvíle, kdy začnete střídavě na nejmenší rychlost zašlehávat na střídačku žloutky a olej. Když máme vše zapracováno, pouze zlehka vmícháme metličkou mouku.

Vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte na 180 stupňů, dokud povrch nezezlátne.

Nechte vychladnout a připravte jablečnou vrstvu. Oloupejte a nakrájejte jablka, zalijte trochou vody, případně doslaďte a vařte do změknutí.

Rozmixujte na pyré, nařeďte vodou tak, abyste měli cca 500ml a ochutnejte, zda je dost sladké. Ve troše vody rozmíchejte vanilkovým pudink, pyré přiveďte k varu, vmíchejte vodu s pudinkem a svařte hustou kaši.

Vlijte na piškot a opět nechte zcela vychladnout.

Na závěr vyšlehejte smetanu a dejte jako poslední vrstvu.

Bezlepkové jablečné řezy