Tak nám maliny, jahody a borůvky pomalu začínají střídat jablka, hrušky a švestky. Minule jsem sdílela recept na klasický jablečný závin, který měl podle statistik na webu neuvěřitelný úspěch, a někdo z vás těsto použil na makový závin se švestkami a mě to zaujalo, protože mám kombinaci máku a švestek strašně ráda. Dnes jsem na těsto použila mouku Nutrifree Per Pane a recept je na dva záviny.
- 330g mouky Nutrifree Per Pane
- 190g zakysané smetany De luxe Kunín (jedno balení)
- 2 vajíčka
Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Ze začátku to bude vypadat všelijak, a budete mít pocit, že to snad ani dohromady nespojíte, ale nebojte.
Výsledné těsto je jako modelína, se kterým se dá opravdu dobře pracovat.
Náplň:
- 200g mletého máku
- vypeckované švestky pokrájené na čtvrtky
- 250ml mléka
- 4 lžíce povidel
- sladidlo dle chuti
Mák zalijte mlékem, doslaďte a vařte do změknutí a zhoustnutí. Nechte lehce vychladnout.
Těsto rozdělte na polovinu, podsypejte moukou a rozválejte na opravdu tenký plát.
Rozdělte na něho polovinu makové náplně, pokrájené švestky a opatrně stočte do závinu.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 210 stupňů do zezlátnutí.