Nevím jak to máte vy, ale já mám prostě jakékoliv perníčky spojené s vánocemi a vůbec si je v jinou dobu nevychutnám tak jako o Vánocích. Strašně dlouho jsem kolem tohoto receptu chodila s tím, že ho příště už fakt udělám a to příště nastalo právě teď. Není to vůbec nic těžkého, recept lítá v klasické lepkové podobě už notnou chvíli po internetu, ani netuším, kdo je vlastně autorem, v bezlepkové formě už ho zkoušela i Vlaďka Halatová, ma dokonce i video s postupem.
Protože v bezlepkových perníčcích mám ráda chuť pohanky, zvolila jsem mouku od Nutrifree – Integrale, která právě pohanku obsahuje. Z receptu mi vzniklo cca 30 malých perníčků.
- 200 g mouky Nutrifree Integrale
- 70g mletého kokosového cukru
- 1 vejce
- 60g medu
- 30g másla
- 1/2 lžičky jedle sody
- lžíce kakaa
- lžíce perníkového koření
- lžíce kvásku
Zahřejte med s máslem a míchejte dokud se obě suroviny nespojí.
V míse promíchejte mouku, kakao, cukr, sodu a perníkové koření, přidejte vajíčko, lžíci kvásku a vychladlou směs medu a másla.
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a uložte přes noc do lednice alespoň na 16 hodin.
Poté vytáhněte na linku a nechte v teple ještě 4 hodiny odpočívat.
Z těsta postupně odebírejte a tvarujte malé kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dávejte dál do sebe, nabydou.
Pečte na 160 stupňů cca 15 minut.
Těsně před vytažením připravte růžovou polevu.
- 100g sypkého sladidla
- lžíce rumu nebo malá lžička rumového aroma
- Trocha vody
Sladidlo rozmíchejte s rumem vodu a ještě horké perníčky ve směsi namočte a nechte vychladnout.