Další ze série vánočního cukroví. Já jsem děsně zvědavá, kolik druhů vánočního cukroví letos vlastně nepeču. Každý rok si vždycky říkám, ze tentokrát toho budu dělat opravdu málo a každý rok končím minimálně s 15 druhy. Mám rozhodně stálice, které nesmí chybět, ale každý rok zkouším pár novinek, a letošní novinkou jsou právě tato karamelová kolečka s opraženým kokosem.
Jsou výborná, kokos můžete nahradit třeba nasekanými ořechy, ale upozorňuji, že pokud někomu tečou nervy třeba při válení rohlíků, ať tenhle recept raději přeskočí :D.
20 kousků
- 100g povoleného másla
- 50g sladidla
- 1 vajčko
- 170g mouky Nutrifree Frolla
- 2 kapky vanilkové esence nebo špetka mleté vanilky
máslo, vajíčko a sladidlo utřete do pěny – ideálně vymixujte mixérem, přidejte esenci a po částech přidávejte mouku. Až budete mít všechny ingredience spojené v těsto (bude řidší), dejte ho do igelitového sáčku a ulože přes hodinu do lednice, aby ztuhlo.
Poté přeneste na pracovní desku, pomoučete a rukama zpracujte tak, aby lehce povolilo a dalo se vyválet. Lehce stále podsypávejte, ale těsto je pružné a ani nemělo tendenci se nějakým způsobem trhat.
Z vyváleného těsta vykrajujte požadované tvary – v tomto případě kolečka s vykrojeným středem a pečte na 220 stupňů do zrůžovění.
Nechte zcela vychladnout.
Karamelovo-kokosová vrstva:
- 200g kokosového (klasického cukru krystal) cukru
- 120ml smetany ke šlehání
- 80g másla
- 150g pražených kokosových lupínků
Cukr dejte do hrnce a rozpusťte ho na karamel. Vmíchejte máslo – chvíli bude trvat než se spojí s karamelem, ale klapne to, nebojte a nakonec vmíchejte smetanu.
Nechte vychladnout, dejte na 1 hodinu do lednice a poté do karamelové hmoty vmíchejte kokosové lupínky.
Teď přijde ta infarktová část. Lžíčkou nebo rukou naneste na sušenky po obvodu karamelovou hmotu s kokosem, dejte do lednice a nechte přes noc zatuhnout.
Na závěr máčejte spodek v čokoládě a čokoládou ozdobte cikcak i karamelovou vrstvu.