Vánočka s nočním kynutím

Tak a máme tu recept na další vánočku. Do teď jsem si myslela, že tvarohová je nejlepší, ale tato ji teda může směle konkurovat. Recept jsem objevila v lepkové verzi na Instagramu u Ivety Stoy, která ho zas objevila na jiném profilu, kde zas byla inspirace receptem J. Maršálka 😀. No, podstatné je, že je fakt výborná, tím, že těsto kyne v lednici přes noc a pracujete ráno s těstem studeným, opravdu to kde samo, jako s modelínou. V původním receptu na lepkovou se ohřívá mléko, vajíčka by měla být pokojové teploty, ale já jsem tak trochu lenoch a usoudila jsem, že když to má jít do lednice, je to úplně zbytečná práce.

Večer zadělejte těsto:

  • 550 g mouky Schar mix Bread
  • 100g sypkého sladidla
  • 3 žloutky
  • 13g čerstvého droždí
  • kůra z jednoho citrónu
  • 100g povoleného (ne rozpuštěného) másla
  • špetka vanilky
  • 360ml plnotučného mléka
  • mandle na posypani
  • vajíčko na potření
  • rum a rozinky

Do mísy rozdrobte droždí, zasypte lžíci sladidla a nechte cca 5 minut odpočívat, zalijte trochou mléka a rozmíchejte.

Hned přidejte žloutky, mouku, sladidlo, kůru, vanilku, mléko a vypracujte hladké těsto. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, dokud se máslo úplně nevstřebá do těsta.

Přidejte namočené rozinky v rumu, ještě jednou důkladně propracujte, mísu přetáhněte potravinovou folii a uložte do lednice na 12 hodin.

Ráno vyndejte z lednice, nechte asi 20 minut a rozdělte na 9 dílů.

každý díl na lehce( ale opravdu lehce pomoučené ) ploše propracujte a vyválejte jednotlivé prameny.

Smotejte do tvaru vánočky, překryjte utěrkou a nechte kynout cca 1,5 hodiny ( záleží na teplotě v místnosti).

Troubu rozehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt dejte plech s cca 0,5 litrem vody.

Vánočku potřete vajíčkem, posypte mandlemi a vložte do trouby. Po 15 minutách vytáhněte plech a pečte ještě zhruba 30 minut. Pokud se vánočka rychle tvrdne, přikryjte v průběhu pečení alobalem.

Bezlepková vánočka