Vánoce za rohem a jako každý rok už někdy od října plánuju, které druhy cukroví budou budou vévodit stolu. Letos tohle rozhodne nebude chybět. Dlouho jsem kolem receptu chodila, přišel mi děsně zdlouhavý, úplně jsem dopředu věděla, u čeho konkrétně mě budou téct nervy, ale dá se z toho vybruslit tím, že tvary nebudete vykrajovat, ale jednoduše rozřežete na kostičky. Tím se vyhnete i zbytečnému odpadu, který můžete pak použit třeba na rumove kuličky, ale spis hrozí, že to prostě sežere. Opravdu doporučuji vyzkoušet.
Recept na pekáček 22x22cm – je to opravdu hodně žravé a doporučuju rovnou dvojitou davku.
- 2 bilky
- 50g mouky Nutrifree Per Dolci
- 70g mletého kokosového cukru ( klasického cukru)
- 75g másla
- lžička prášku do pečiva
- 80g mletých vlašáků
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
Máslo vyšlehejte s kokosovým cukrem, zašlehejte mouku, kypřící prášek a ořechy a vmíchejte sníh.
Těsto rozetřete do pekáčku na pečící papír a pečte na 170 stupňů asi 30 minut.
Žloutková část:
- 2 žloutky
- par kapek vanilkového esence
- 70g sypkého sladidla
- 2 lžíce horké vody
Začnete šlehat žloutky s cukrem a vanilkovou esencí a za stálého šlehání zašlehejte horkou vodu až vznikne hustější pěna.
Vlijte na předpečený ořechový základ, troubu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.
Po vytažení nechte lehce vychladnout a připravte čokoládovou vrstvu:
- 50 ml mléka
- 50 g nalámané hořké čokolády
- 80 g mletých vlašáků
- lžíce rumu nebo par kapek rumového aroma
- 70g sypkého sladidla
Zahřejte mléko, rozpusťte v něm čokoládu vmíchejte rum, sladidlo a mleté ořechy a nalijte na upečený základ.
Dejte zatuhnout do lednice.
Tak a teď přijde ta infarktová část s vykrajováním. Z těsta vykrajujte tvary, které jste si vybrali nebo prostě jednoduše rozkrájejte na malé kostičky.