Pro ty, kteří mě sledují pravidelně nebude tento recept žádnou novinkou. Vychází z receptu na bagety, pouze jsem klasický olej zaměnila za olivový, přijde mi, že je pak vnitřek pečiva vláčnější, kůrka naopak křupavější. U nás je tento druh pečiva s nočním kynutím opravdu oblíbený a doporučuji začátečníkům v bezlepkovém pečení, protože s těstem vytaženým z lednice se pracuje daleko lépe a nepřicházejí na vás infarktové stavy, které většina z nás v začátcích měla.
- 320g mouky Nutrifree Per Pane
- 250ml vody
- lžíčka sladidla
- zarovnaná lžíčka soli
- 14g čerstvého droždí
- 30ml olivového oleje
Nejprve v troše vody nechte z kvasnic, trochy mouky a sladidla vzejít kvásek. K němu přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Vody můžete dat klidně i více, čím bude těsto řidší, tím budou mít bagetky vetsi oka a budou nadýchanější, ale práce bude trochu těžší – těsto se bude více lepit.
Přetáhněte potravinovou folii a uložte do lednice – já mám uloženo při 2 stupních.
Přes noc těsto nakyne. Ráno vytáhněte mísu z lednice a těsto rozdělte na 7 dílků. Na pomoučené lince zpracujte a vytvarujte bochánky, které nechte cca 20 minut odpočívat pod utěrkou.
Po dvaceti minutách lehce zploštěte, jemně posypejte moukou a otiskněte raznici na kaiserky. potřete vodou a obalte v máku nebo sezamu.
Nechte dalších 20 minut odpočívat s mezitím rozpalte troubu na 220 stupňů. Na spodní rošt dejte plech cca s 0,5 litrem vody.
Po dvaceti minutách vložte kaiserky do zapařené trouby. zhruba za 20 minut z trouby odstraňte plech s vodou a kaiserky pečte dokřupava.