Ja strašně ráda sleduji weby s klasickým pečením a občas se ráda nechám inspirovat, jako dnes. U Ivy na Pekarnomanii jsem objevila recept na přes noc kynuté těsto z kefíru. Musela jsem samosebou upravit do bezlepkové podoby, pohrát si s poměrem surovin, pro jistotu přidat i vajíčka. Z toho původního receptu zbylo opravdu jen málo, i ten kefír jsem vyměnila za podmáslí, výsledek je ale perfektní.
- 14g čerstvého droždí
- 300ml podmáslí
- 100g sypkého sladidla dle vašich preferencí
- 400g mouky Schar mix Bread
- 150ml oleje
- 1 vejce
- 1 žloutek
V podmáslí důkladně rozmíchejte droždí, přidejte ostatní ingredience, propracujte v hladké těsto, mísu přetáhněte potravinovou folii a vložte na 12 hodin do lednice.
2 hodiny před pečením nechte stát na kuchyňské lince.
Rozdělte na devět dílů, propracujte na pomoučené ploše, tvořte koláčky, které naplňte oblíbenou náplní a posypte drobenkou.
Potřete rozšlehaným vajíčkem, nechte cca 20 minut odpočívat. Mezitím rozpalte troubu na 210 a na spodní rošt dejte plech s cca 0,5 litrem vody.
Vložte do trouby a asi po 25 minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatova.