Jahodové koláče

Recept na koláče z podmáslí s nočním kynutím znáte. Dneska jsem ale potřebovala vytvořit něco rychleji a na lednicové kynutí nebyl čas. Takže jsem vzala ten samý recept, přidala droždí a těsto kynulo normálně na kuchyňské lince. Koláče jsem plnila jahodami v kombinaci s jahodovým pudinkem – inspirace na instagramu u Jihočešky co ráda peče.

  • 20 čerstvého droždí
  • 300ml podmáslí
  • 100g sypkého sladidla dle vašich preferencí
  • 400g mouky Schar mix Bread
  • 150ml oleje
  • 1 vejce 
  • 1 žloutek 

V troše vody rozmíchejte droždí, lžičku sladidla a dvě lžíce mouky a nechte vzejít kvásek.

Do něho přidejte ostatní ingredience, vytvořte hladké těsto, přetáhněte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.

Mezi tím si připravte náplň:

  • 300g jahod
  • balení vanilkového pudinku
  • sladidlo dle chutí a preference
  • voda na dolití
  • + pokrájené jahody – mnozstvi dle uvážení

Jahody rozmixujte tyčovým mixerem, doslaďte a dolejte vodou tak, aby tekutiny bylo celkem 470ml.

V menší části rozmíchejte pudinkový prášek, větší část přiveďte k varu, vlijte do rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání uvařte pudink. Nechte vychladnout.

Pokrájejte jahody na 1/4.

Drobenka:

  • 45g rýžové mouky polohrubé
  • 45g mandlové mouky nebo mletých mandlí
  • 50g sypkého sladidla
  • 40g studeného másla

vše důkladně proměte v prstech.

Nakynuté těsto rozdělte na kuličky o hmotnosti cca 75g. Propracujte na pomoučené ploše, tvořte kuličky, které nechte cca 20 minut odpočívat pod utěrkou.

Poté skleničkou zmáčkněte na kuličku, ta se zploští a utvoří se v ní důlek.

Do něho naneste pudinkovou náplň, na ní pokrájené jahody a navrch drobenku.

Potřete rozšlehaným vajíčkem, nechte ještě cca 20 minut odpočívat. Mezitím rozpalte troubu na 210 a na spodní rošt dejte plech s cca 0,5 litrem vody.

Vložte do trouby a asi po 25 minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatova.

Bezlepkové jahodové koláče