Recept na koláče z podmáslí s nočním kynutím znáte. Dneska jsem ale potřebovala vytvořit něco rychleji a na lednicové kynutí nebyl čas. Takže jsem vzala ten samý recept, přidala droždí a těsto kynulo normálně na kuchyňské lince. Koláče jsem plnila jahodami v kombinaci s jahodovým pudinkem – inspirace na instagramu u Jihočešky co ráda peče.
- 20 čerstvého droždí
- 300ml podmáslí
- 100g sypkého sladidla dle vašich preferencí
- 400g mouky Schar mix Bread
- 150ml oleje
- 1 vejce
- 1 žloutek
V troše vody rozmíchejte droždí, lžičku sladidla a dvě lžíce mouky a nechte vzejít kvásek.
Do něho přidejte ostatní ingredience, vytvořte hladké těsto, přetáhněte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.
Mezi tím si připravte náplň:
- 300g jahod
- balení vanilkového pudinku
- sladidlo dle chutí a preference
- voda na dolití
- + pokrájené jahody – mnozstvi dle uvážení
Jahody rozmixujte tyčovým mixerem, doslaďte a dolejte vodou tak, aby tekutiny bylo celkem 470ml.
V menší části rozmíchejte pudinkový prášek, větší část přiveďte k varu, vlijte do rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání uvařte pudink. Nechte vychladnout.
Pokrájejte jahody na 1/4.
Drobenka:
- 45g rýžové mouky polohrubé
- 45g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 50g sypkého sladidla
- 40g studeného másla
vše důkladně proměte v prstech.
Nakynuté těsto rozdělte na kuličky o hmotnosti cca 75g. Propracujte na pomoučené ploše, tvořte kuličky, které nechte cca 20 minut odpočívat pod utěrkou.
Poté skleničkou zmáčkněte na kuličku, ta se zploští a utvoří se v ní důlek.
Do něho naneste pudinkovou náplň, na ní pokrájené jahody a navrch drobenku.
Potřete rozšlehaným vajíčkem, nechte ještě cca 20 minut odpočívat. Mezitím rozpalte troubu na 210 a na spodní rošt dejte plech s cca 0,5 litrem vody.
Vložte do trouby a asi po 25 minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatova.