Dnes další recept, který jsem měla v plánu hodně dlouho a pořád ho odkládala. Už jen kvůli vejcím, které nejsou z mého pohledu v receptu dostatečně tepelně upraveny ( z vajec, které nejsou uvařeny do mrtva, se na mě prostě smějou bakterie salmonely, campylobactera a já nevím čeho všeho ještě). No ale překonala jsem se, dokonce jsem i ochutnala a je to fakt dobré.
Těsto:
- 220g mouky Nutrifree Frolla
- 140g másla
- 70g sypkého sladidla dle vaší volby
- 1 vajíčko
Ze surovin vypracujte komptaktní těsto, které natlačte do formiček na tartaletky.
Propíchejte dna každé tartaletky a dejte minimálně na hodinu do lednice.
Mezitím připravte mandlovou nádivku:
- 1 vejce
- 45g sladidla
- 45g másla
- 45g mandlové mouky
- 10ml smetany ke šlehání
Všechy suroviny utřete do hladké hmoty, naplňte jimi zhruba do 1/3 studené tartaletky a vtlačte pár kousků drobně pokrájených malin nebo jahod.
Pečte na 210 stupňů do zezlátnutí. Po vytažení nechte zcela vychladnout a teprve pak vyndejte z formiček.
Lemon curd – buď můžete koupit, nebo udělat domácí. Já si vybrala recept podle Kitchenette – ZDE.
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citrónové šťávy
- 50 g másla
- pár kapek citronového oleje nebo citronová kůra.
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Směs by mela mít při zahřívání 70 stupňů, aby se vejce dostatečně tepelně upravily.
Prohřívala jsem cca 8 minut.
Poté sundejte misku z vodní lázně, nechte trochu vychladnout a vmíchejte máslo.
Krémem naplňte vychladlé tartaletky a dejte do lednice.
Zdobit můžete dle fantazie, já použila jeden z bílků:
- 1 bílek
- 4 lžíce vody
- 100g sypkého sladidla (cukr, xylitol)
Bílek s 20g sladidla začněte šlehat ve vodní lázni. Vedle na plotýnce zahřejte 4 lžíce vody a sladidla a svařte na hustý sirup, který pomalu zašlehejte do již předšlehaného bílku. Sníh vyšlehejte do lesklé husté hmoty a dozdobte tartaletky.