Švestkové řezy

A máme tu sezónu švestek. Už kdysi dávno, jsem sem dávala podobný recept a dneska jsem ho ještě vytunila po vzoru Heleny Vybíralové, vynechala jsem tedy pomazání povidly, protože jsem až v procesu zjistila, že doma prostě nejsou. Pokud se do koláče vrhnete, určitě doporučuji péct na klasickém plechu, nikoliv v otvírací dortové formě, kde vám bude šťáva ze švestek vytékat a zaprasí celou troubu, čištění je pak velice výživné a fakt to nechcete absolvovat.

Plech 24×24 cm

  • 0,5 kila vypeckovaných a pokrájených švestek
  • 4 vajíčka, bílky a žloutky zvlášť
  • 130g sypkého sladidla
  • 160g mouky Nutrifree Per Dolce
  • lžíce kakaa
  • 4 lžíce oleje

Krém:

  • 300ml mléka
  • sladidlo dle chuti a preferencí
  • balíček vanilkového pudinku
  • 200g změklého másla

Nejprve z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý pudink, přetáhněte potravinovou folií a nechte vychladnout.

Plech vyložte pečícím papírem. Naskládejte švestku vedle švestky řeznou stranou dolu, pokud chcete posypte cukrem.

Začneme šlehat bílky s cukrem, opravdu musí být pevný sníh, který když v něm omočíte prst a zvednete směrem vzhůru, drží špičku nahoru a neohýbá se. V tu chvíli je ta chvíle, kdy začnete střídavě na nejmenší rychlost zašlehávat na střídačku žloutky a olej. Když máme vše zapracováno, pouze zlehka vmícháme metličkou mouku.

2/3 těsta vlijte na švestky a rovnoměrně rozetřete. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a rozetřete na na světlé těsto.

Pečte na 180 stupňů cca 30 minut, nicméně je důležité řídit se zkušeností s vlastní troubou.

Nechte na plechu vychladnout, poté vyklopte tak, aby švestky byly nahoře.

Pudink vymixujte se sladidlem a máslem do nadýchaného krému a rozetřete na švestky. Na závěr můžete posypat čokoládou.

Bezlepkové švestkové řezy