A máme tu sezónu švestek. Už kdysi dávno, jsem sem dávala podobný recept a dneska jsem ho ještě vytunila po vzoru Heleny Vybíralové, vynechala jsem tedy pomazání povidly, protože jsem až v procesu zjistila, že doma prostě nejsou. Pokud se do koláče vrhnete, určitě doporučuji péct na klasickém plechu, nikoliv v otvírací dortové formě, kde vám bude šťáva ze švestek vytékat a zaprasí celou troubu, čištění je pak velice výživné a fakt to nechcete absolvovat.
Plech 24×24 cm
- 0,5 kila vypeckovaných a pokrájených švestek
- 4 vajíčka, bílky a žloutky zvlášť
- 130g sypkého sladidla
- 160g mouky Nutrifree Per Dolce
- lžíce kakaa
- 4 lžíce oleje
Krém:
- 300ml mléka
- sladidlo dle chuti a preferencí
- balíček vanilkového pudinku
- 200g změklého másla
Nejprve z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý pudink, přetáhněte potravinovou folií a nechte vychladnout.
Plech vyložte pečícím papírem. Naskládejte švestku vedle švestky řeznou stranou dolu, pokud chcete posypte cukrem.
Začneme šlehat bílky s cukrem, opravdu musí být pevný sníh, který když v něm omočíte prst a zvednete směrem vzhůru, drží špičku nahoru a neohýbá se. V tu chvíli je ta chvíle, kdy začnete střídavě na nejmenší rychlost zašlehávat na střídačku žloutky a olej. Když máme vše zapracováno, pouze zlehka vmícháme metličkou mouku.
2/3 těsta vlijte na švestky a rovnoměrně rozetřete. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a rozetřete na na světlé těsto.
Pečte na 180 stupňů cca 30 minut, nicméně je důležité řídit se zkušeností s vlastní troubou.
Nechte na plechu vychladnout, poté vyklopte tak, aby švestky byly nahoře.
Pudink vymixujte se sladidlem a máslem do nadýchaného krému a rozetřete na švestky. Na závěr můžete posypat čokoládou.