Jak já je jako malá zbožňovala! Nejlepší dělala jedna ”teta” u nás na vesnici. Teta v uvozovkách, protože na malé vesnici jsou prostě tety a strejdové snad úplně všichni. Její recept nemám, ale ten lepkový by mi byl stejně na dvě věci, že? Takže jsem si přečetla složení na preclíkách v obchodě s prostě se vydala metodou pokus a omyl. Dávám recept na úplný základ, aby mohly i děti. Dospělí určitě ocení pikantnější a slanější verzi, takže se nebojte přihodit víc soli, pepř nebo sušenou pálivou papriku.
2 plechy – cca 60 preclíčků
Je lepší dělat z takto malé dávky, aby těsto nepřekynulo, protože tvarování preclíků jde docela pomalu.
- 250g mouky Schar mix Bread
- půl lžičky soli
- půl lžičky mleté papriky
- 170ml vody
- 60ml oleje/sádla
- mák a hrubá sůl na posypaní
- lžička sladidla
- 9g čerstvého droždí
Droždí rozdrobte do mísy, přidejte trochu vody, sladilo a lžíci mouky, udělejte kašičku a nechte vzejít kvásek.
Přidejte ostatní suroviny, vypracujte hladké těsto, přikryjte a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu předehřejte na 230 stupňů. Trouba se nezapařuje!
Z těsta odebírejte malé kousky, vyválejte na průměr cca 0,5 cm a spojte do tvaru preclíku.
Moc nepodsypávejte, pak se s těstem hůř pracuje a nepůjdou vám spojit konce. Důležité je, mít preclík opravdu tenký, aby se dobře propekl i uvnitř a křupal.
Každý preclík namočte z vrchu ve vodě a obalte v máku se solí a hned dejte do trouby. Nenechávejte kynout a snažte se pracovat s těstem co nejrychleji.
Pečte do tmavší barvy. Pokud je vytáhnete světlé, budou dobré, ale uvnitř měkké.