Receptů na závin tu už máte několik, recept na toto těsto tu je také. Původně jsem ani závin dělat nechtěla, mladší expert ho totiž nesnáší, takže z části těsta jsem vytvořila kapsy, které se vám postupem času taky chystám ukázat. Dnes to bude ale o závinu, zbyla mi cca půlka těsta a fakt jsem dlouho nevěděla, co z toho vytvořit. Obyčejný, nudný závin jsem opravdu dělat nechtěla, takže po prozkoumání lednice vzniklo toto:
2 záviny:
- 330g mouky Schar mix B
- 190g zakysané smetany De luxe Kunín (jedno balení)
- 2 vajíčka
Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Ze začátku to bude vypadat všelijak, a budete mít pocit, že to snad ani dohromady nespojíte, ale nebojte.
Výsledné těsto je jako modelína, se kterým se dá opravdu dobře pracovat.
Náplň:
- 4 nastrouhaná jablka
- skořice a sladidlo dle chuti
- 370 ml mléka
- sáček vanilkového pudinku
- sladidlo dle preferencí a chuti
Nastrouhaná jablka smíchejte se skořicí a doslaďte dle chuti.
V 50 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek, cca 4 lžíce cukru nebo jiného vámi zvoleného sladidla.
Zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte pudinkovou směs a za stálého mícháni uvařte hustý pudink. Přetáhněte potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup.
Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte tenký obdélník, pokud se nepodaří úplně přesně, zarovnejte nožem.
Do středu dejte po celé délce polovinu pudinku a na něho jablka se skořicí. Po stranách nařežte těsto na cca 1,5 cm silné pruhy a střídavě zleva a zprava překládejte přes náplň.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě na 200 stupňů do zlatavé barvy.