Galetka po stopadesáté. Ale když já je mám fakt ráda a prvním jahodám se opravdu těžko odolává. Těsto je poměrně univerzální, klidně ho můžete použít i na závin, nebo trubičky, není ani nějaká extra dlouhá příprava, i když nepopírám, že se dostanete do fáze, kdy mě budete chtít zabít, protože v jednu chvíli budete mít víc těsta na rukách než v míse, ale prodýchejte to a pokračujte 😁
Těsto:
- 180 g mouky Schaer Mix B
- 140g másla
- 1/2 kelímeku zakysané smetany
- vajíčko
- + rozšlehané vajíčko na potření
Všechny ingredience propracujte v hladké těsto, půjde to špatně, bude se ze začátku hodně lepit, ale zvládnete to. Klidně v půlce práce umyjte ruce a začněte s čistýma, půjde to lépe. Uložte do lednice a nechte minimálně dvě hodiny odpočívat a ztuhnout.
Mezitím si připravte pudinkovou náplň.
- 380ml mléka
- 4 lžíce sladidla (cukr, sirup)
- balíček vanilkového pudinkového prášku
Z ingrediencí uvařte pudink obvyklým způsobem, přetáhněte povrch ještě teplého pudinku potravinovou folií a nechte vychladnout.
Těsto vyndejte z lednice, rozdělte na 7 dílů. Každý dílek rozválejte na kruh, naneste pudinkovou náplň, okraje cca 2 cm nechte volné, zohýbejte je směrem dovnitř.
Těsto potřete vajíčkem, můžete posypat hrubším cukrem a pečte do zalatova na 230 stupňů.
Nechte zcela vychladnout a na pudinkovou vrstvu naneste pokrájené jahody, které můžete buď namočit v sirupu, nebo potřít připravenou želatinou aby neoschly. Ale pokud budete jíst hned, tento krok klidně můžete vynechat.