Dalamánky s ovesnými vločkami

Takže 3x hurá, povedlo se nám bez újmy a reakcí zavést bezlepkové ovesné vločky! Já mam opravdu ohromnou radost, protože to znamená obměnu chutí, více bílkovin v jídle, kde s jejich příjmem bojujeme hlavně u mladšího experta, který sabotuje maso ( mami nejím maso – dal bych si řízek, sekanou, svíčkovou nebo šunku. Pokud to ovšem nazveme masem, už se z toho stává něco, co se jíst z principu nebude, protože on přece maso nejí 🤣).
No ale zpět k těm ovesným vločkám a dalamánkům. Z mouky jsem použila kombinaci světlé a tmavé od Schäru, ve které mě osobně vadí ocas pohanky, ale beru ji na milost, protože pečivo vydrží vláčné i druhý den a nepřemění se na něco, co by klidně mohlo konkurovat pazourku a mohli byste s tím vyrazit lovit mamuty.

  • 30 g namočených ovesných vloček + vločky na posyp
  • 250g mouky Schar mix Bread
  • 100g mouky Schar Dunkel
  • lžička soli
  • lžička drceného kmínu
  • 30 ml oleje
  • 270 ml vody
  • 100g jogurtu
  • 1/3 kostky čerstvého droždí
  • lžička sladidla

Droždí rozmíchejte s trochou vody, sladidlem a lžicí mouky a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a vypracujte vláčné těsto, do kterého zapracujte olej. Nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozpalte na 230 stupňů, pokud nemáte troubu s párou, vložte na spodní mřížku plech s 0,5 litrem vody.

Vykynuté těsto rozdělte na 7 dílů, zpracujte do dalamánků a nechte 20 minut kynout. Nařízněte, potřete vodou a posypejte vločkami a hrubozrnnou solí.

Vložte do trouby, pečte cca 20 minut a poté vytáhněte plech vodou a dopékejte dozlatova.

Bezlepkové dalamánky