Pečení mimo mou kuchyň je vždycky lehce adrenalinový zážitek. To si takhle uděláte těsto a zjistíte, že ta forma, se kterou jste počítali prostě najednou není. Jedete si teda do menšího města koupit novou. Miluju obchody v malých městech, tam mají úplně všechno! Takže jsem k té koláčové formě za dvě kila táhla nakup za tři tisíce, protože ty ostatní věci jsem tam nechat rozhodně nemohla.
No, ostatní mé nadšení s formy na biskupák ( už asi páté), naprosto úžasného prkýnka, tvořítek na led atd. úplně nesdíleli 😁
No nevadí, ale zjistila jsem, že mam jiný rozměr formy a málo těsta – dobře, přidělám těsto. Teď teda zjišťuju, že jsem koupila blbou formu a vytahovat z toho bezlepek bude fakt zážitek, umím si to už dopředu představit a začíná se projevovat mé cholerické já. Blbě namíchaný pudink, naprosto hnusný jahody a absence hroznové štávy situaci úplně nevylepšují a přiznávám se, že jsem opravdu ráda, když koláč zavírám do lednice🙄
O krájení a dolování prvního kousku pomlčím, publikovat se to nedá… Kupte si formu s vyjímatelným dnem!
- 300g mouky Nutrifree Mix per Pasta Frolla
- 200g másla
- 100g sladidla (cukr, třtinový cukr, kokosový cukr, rýžový cukr)
- 1 žloutek
Ze surovin vypracujte, hladké kompaktní těsto. Opravdu to půjde skvěle, asi jen jednou ke konci jsem lehce posypala povrch moukou, abych zformovala do koule.
Někdo ukládá na pár hodin do lednice, ale s těstem se výborně pracovalo, takže jsem tento krok úplně vypustila.
Těsto namačkejte do formy, někdo vyvaluje – je to zbytečné. Propíchejte vidličkou dno a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí.
Pudinková vrstva:
- 1 balíčk vanilkového pudinku
- 4 lžíce sladidla
- 350 mlmléka
- 80g másla
- + marmeláda na potření korpusu
- + ovoce dle výběru
Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek se sladidlem. Zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání svařte hustý pudink a vmíchejte do něho máslo.
Chvíli to bude trvat všelijak, ale mějte trpělivost a směs se časem spojí.
Korpus pomažte marmeládou, vlijte krém na korpus a navrstvěte ovoce.
Agarové želé:
- 200 ml vybrané tekutiny ( u mě meruňková štáva)
- 1/2 balíčku agaru od Vitany
Agar rozmíchejte ve šťávě a svařte za stálého míchání. Odstavte a nechte zchladnout.
Přelijte ovoce a dejte do lednice zatuhnout.