Znáte Ivu Trhoňovou, která má strany Pekárnománie, že? Tak pravě tam jsem viděla tyhle sýrové houstičky a bylo vymalováno. Jenže pokud se něco ten den nedaří, nemá cenu to pokoušet. Ač to vím, šla jsem do toho a pak hořce litovala. Já, už mám doma troubu s párou, takže mně odpadá šaškování s plechem a vodou, ale byla jsem u našich, kde teda tohle musím absolvovat a vůbec jsem si neuvědomila úskalí toho procesu, takže na mě po tom z trouby čuměly dost nevzhledný a sražený hroudy a já byla zralá na platíčko Lexaurinu. Ještě takový to utěšování ve stylu… vždyť je to docela dobrý… Tohle prosím vás nikomu nikdy neříkejte 🤣
Ale pokud budete opatrní, tak se vám to povede, pokud ne, tak si dáte další kolo jako já 😉
- 300g mouky Schar mix B
- 250ml vody
- 100g strouhaného sýra
- lžíčka soli
- 25 ml oleje
- 1/3 kostky čerstvého droždí
- lžíčka cukru
50ml vody rozmíchejte droždí s lžíčkou sladidla a trochou mouky a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte ostatní suroviny a začněte zpracovávat těsto, naposledy zapracujte olej, mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Předehřejte troubu na 200 stupňů, na spodní rošt dejte plech a těsně před vložením rohlíků vlijte na plech litr vody.
Těsto rozdělte na osm bochánků, z každého vytvarujte housky.
Nechte pod utěrkou cca 20 minut odpočívat, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte sýrem. Nyní vlijte na plech vodu a vložte housky.
Cca po dvaceti minutách vytáhněte RYCHLE plech s vodou a dopékejte do zlatova.