Veka

Tak co? Už máte sladkého plné zuby? Já ještě ne, ale to neznamená, že to občas neproložím něčím jiným. Recept na veku už tu mám, nicméně se ozývají hlasy, že obě dvě varianty jsou zbytečně složité, musí se kombinovat víc druhů mouky, takže jsem připravila ultralehký recept. Ano, opravdu je tam kombinace mléka a vody. Jen z vody je totiž veka hodně suchá, jen z mléka mi přijde strašně hutná a hůř kyne. To máslo tam patří v povoleném stavu, ještě několikrát vám to v receptu zdůrazním, ale je mi jasný, že se najde někdo, kdo ho tam dá tekutý a pak se bude hádat, že recept dodržel do posledního puntíku 😀

A opět… pokud tam zas někdo bude chtít švihnout jinou mouku, fajn, ale uvědomte si, že pokud nejste v bezlepkovém světě ještě úplně zajeté, koledujete si o průšvih. Jasný, chybami se člověk učí, ale v bezlepku je každá takováhle chyba docela drahá sranda.

Teď ještě poznámka ke kynutí. Nechávejte kynout při pokojové teplotě, žádné topení, žádná trouba na 40 stupňů, nic takového! Hezky v kuchyni na lince. Opravdu si hlídejte objem těsta, čas není až tak důležity, ale jakmile těsto bude 2x větší, je ten správný doba. Bezlepkové těsto je totiž děsná mrcha a jakmile jen trochu překyne, muže se stát, že nebudete mít veku, ale pálku na baseball.

  • 450g mouky Schar mix Bread
  • 200ml mléka
  • 200ml vody
  • lžička soli
  • 80g povoleného másla – NE ROZPUŠTĚNÉHO
  • 20g čerstvého droždí
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžička něčeho sladkého

Postup není nijak složitý, taková kynutá klasika.

Droždí rozmíchejte v troše mléka s cukrem a lžící mouky a nechte vzejít kvásek.

Přidejte všechny ostatní suroviny kromě másla a vypracujte těsto, do kterého postupně zapracujte změklé máslo.

Přetáhněte potravinovou fólii s nechte objem těsta zdvojnásobit.

Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, těsto vyválejte a zformujte veky, které nechte cca 20 minut kynout na lince pod utěrkou.

Troubu rozpalte na 220 stupňů, zapařte, veku potřete vajíčkem a pečte do zezlátnutí.

Bezlepková veka