bailyes špičky

Tak jo, plný Instagram je plný špiček s likerérem Bailyes – mimochodem hned po vaječňáku je to můj favorit, takže tomu prostě odolat nešlo, i kdybych sebevíc chtěla. Takže nápad tu byl, ale provedla jsem to podle sebe… krém mám lety vyzkoušený z klasických špiček, takže netřeba měnit, likérová náplň je samozřejmě s mou oblíbenou karamelovou čokoládou, která krásně podtrhne kávovou chuť.

Pokud chcete použit stejnou formu, tak si dejte do vyhledávače Wilton silikonová forma Shot, ona je teď momentálně skoro všude vyprodaná, ale určitě se zase objeví.

Já se přiznávám, že příště bych asi dělala klasicky, přes špičku a cukrářský sáček, přijde mi, že tady je strasně moc krému i hodně náplně, což asi někomu nevadí, ale na mě jsou to strasně nevyvážené poměry.
Trochu jsem se teda bála té formy, nemám ráda silikon, úplně jsem nemela důvěru, že to z toho vytáhnu, ale proběhlo to úplně hladce. Prostě taková čistá práce, odpadá vám tady ta zručnost při stříkání krému na piškot, která hodně lidí odrazuje.

piškoty: 

  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce oleje

vyšlehejte bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy špičky drží nahoru a neohýbají se. Potom přimixujte postupně olej a žloutek a nakonec vmíchejte lehce mouku. 

Těsto dejte do cukrářského sáčku s rovně řezanou špičkou s průměrem cca 1,5-2 cm a na plech vyložený pečícím papírem stříkejte piškoty o průměru lehce menším než je průměr formy. Pečeme na 180 stupňů do zezlátnutí.

čokoládový krém:

  • 300ml mléka
  • vanilkový pudink
  • 50 hořká kvalitní čokoláda ideálně bez cukru
  • sladidlo dle chuti 
  • 200g másla

250ml mléka osladíme (4 lžíce rýžového sirupu nebo cukru), rozpustíme v něm čokoládu a přimícháme vanilkový pudink rozpuštěný ve zbytku mléka, uvaříme do zhoustnutí a překryjeme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout a postupně zašleháme 200g másla. Tady opět ochutnejte a doslaďte podle vlastního uvážení. Na tmavé krémy a těsta je výborný kokosový cukr, ale musíte si ho namixovat v kafemlýnku, aby vám nekřupal mezi zubama.

Krém dejte do cukrářského sáčku, odstřihněte špičku a nadávkujte do pomalu do formy, dávejte pozor ať máte krém všude. V závěru s formou několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, ať vytlačíte případné bublinky a nahoru přitiskněte piškot.
Vložte do mrazáku alespoň na 12 hodin.

Bailyes náplň:

  • 120ml likéru
  • 30g medu
  • 30ml smetany
  • 170g karamelové čokolády

Smetanu, med a likér zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte a vsypte čokoládu. Začněte pomalu míchat, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nespojí. Nechte vychladnout.

Z mrazáku vytáhněte špičky a vydolujte z formy. Rozpusťte si čokoládu a dejte do vyššího hrnečku a špičky v cokoládé namočte ( piškot směřuje nahoru). Čokoláda na zmrzlých špičkách zatuhne poměrně rychle.

Teď střed špičky naplňte likérem a uzavřené vyšlehanou smetanou.

Bezlepkové likérové špičky