Dnes něco pro milovníky řeckých dezertů. Kdo je zná, ví, že se jedná o někdy až neskutečně sladkou záležitost. A ani tady tomu není jinak. Já jsem původní recept trochu počeštila. Na těsto je totiž většinou používáno filo těsto, které ale v bezlepkové podobě dost rychle tvrdne, takž jsem ho vyměnila ta těsto plundrové, které se vyválí na tenší pláty.
Použit pekáček 27×17
Plundrové těsto už zde na stránkách je, ale pro jistotu vkládám:
- 400g mouky Adveni zelená
- 350ml mléka
- 60g cukru
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí Noli
- 250g másla
Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 x 20cm. Uložíme do lednice.
Z ostatních surovin vypracujte těsto. Nejprve začněte mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Nechte cca 5 minut odpočinout, potom těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vypracujte pružné nelepivé těsto.
Těsto NENECHÁME kynout, ale hned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně to těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažte se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehněte ke středu, s druhou stranou udělejte totéž a jako poslední krok složte na sebe.
Těsto uložte na hodinu do lednice, důkladně pomoučete pracovní desku a opět rozválejte do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujte tu hodinu. Při válení můžete zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, je to normální jev u bezlepku. Pokud vidíte, že z vrchu nebo zespodu prosakuje máslo, pomoučete povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujte přes máslo. Když máte obdélník vyváleny, tentokrát přeložte jako papír, který skládáte do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět do lednice.
Tento postup zopakujte ještě jednou.
Mezitím co těsto naposledy chladíme, připravíme náplň:
- 500ml mléka
- 20g kukuřičného škrobu
- 1g vanilkového prášku
- 2 vajíčka
- 100g sladidla (cukr, rýžový cukr, třtinový cukr) nebo stévie dle vlastní chuti
- 50g másla
- 40g rýžové mouky hladké
Začněte zahřívat mléko a v něm pomalu rozpouštět máslo. Mezitím v míse vyšlehejte vajíčka se škrobem, vanilkovým práškem, sladidlem a moukou do husté pěny.
Jakmile je máslo v mléce rozpuštěno, přilejte vaječnou směs, zvyšte stupeň a za stálého míchání přiveďte k varu. Až směs zhoustne, odstavte, přetáhněte povrch folií a nechte vychladnout.
Těsto si rozdělte na dvě části (jedna by měla být o fous větší). První část – větší, roválejte cca o 3 cm víc než rozměr formy.
Formu vymažte máslem, přeneste vyválené těsto, které se podél boků zvedá a zabrání vytečení náplně. Naneste vanilkový krém, který pokryjete druhým plátem plundrového těsta. Vrchní těsto rozkrájejte na požadovanou velikost řezů, usnadní to porcování po upečení.
Vrch potřete rozpuštěným máslem a pečte na 210 stupňů, do zezlátnutí povrchu – cca 30 minut.
Nechte zcela vychladnout a poté rozkrájejte a podávejte posypané cukrem a kdo chce tak skořicí.