Veganské borůvkové řezy

Opět snad potěším nejen bezlepkáře, ale i alergiky na mléčnou bílkovinu a vajíčka. Možná by se tento dezert dal nazvat borůvkovými Míša řezy. Místo tvarohu jsou použity kešu ořechy a rostlinné mascarpone z kokosového oleje. Pokud nemusíte borůvky, můžete použít jakékoliv ovoce, výborné je to i s malinami nebo jahodami.

korpus na formu 26×26 cm

  • 100g mouky Schaer mix B
  • 75g rýžové mouky polohrubé Adveni
  • 100g mletého kokosového cukru (cukru – pro sladkomily doporučuji dát trochu víc)
  • lžíčka jedlé sody
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • čtvrt hrníčku oleje
  • 250ml kokosového kefíru

V míse smíchejte nejprve všechny suché suroviny a následně přimíchejte olej a kefír.

Důkladně ještě jednou promíchejte a vylijte do vymazané a vysypané formy.

Pečeme na 180 stupňů a zkoušíme špejlí.

Borůvkový „tvaroh“

  • 100g kešu ořechů
  • 250g borůvek
  • 250g veganského mascarpone
  • sladidlo dle chuti (já dala agáve sirup)
  • 5 lžíc kokosového oleje

všechny ingredience kromě kokosového rozpuštěného oleje dejte do výkonného foodprocesoru a vymixujte v hladký krém. Nakonec přidejte kokosový olej a ještě jednou důkladně promixujte.

Vzniklý krém naneste na zcela vychladnutý korpus, rozetřete a uložte na několik hodin do lednice.

Po zatuhnutí potřete rozpuštěnou čokoládou, ve které jste rozmíchali lžíci kokosové smetany.

bezlepkové veganské míša řezy