Piškoty “Pims”

Tímto receptem jsem se vrátila do svého dětství, kdy jsem na piškotech Pims vyloženě ujížděla. Byl to také recept, který jsem se chystala udělat hodně dlouho, ale znáte to, vždycky je něco důležitějšího, nebo chybí nějaká ingredience, nebo prostě špatná konstalace hvězd. Dnes jsem se k tomu konečně rozhoupala. Jen jsem dlouho váhala, jakou použiju nápň – nakonec vyhrála višňová.

Recept je na dvě vajíčka – bude z toho cca 18 piškotů

  • 2 vajíčka – žloutky a bílky zvlášť
  • 4 lžíce sladidla (cukr, třitnový cukr, rýžový cukr, xylitol)
  • 4 lžíce mouky Adveni zelená universální – prosátá
  • 2 lžíce oleje

Náplň:

  • 400g višňové marmelády (propasírované přes sítko)
  • 2 lžíce agaru ve vločkách firmy Sanfood

+ čokoláda na polití

Nejprve začněte přípravou želé. Propasírovanou marmeládu dejte do hrnce. Agar přelejte trochou vody aby nabobtnal.

Marmeládu přiveďte k varu, přidejte namočený agar a minutu, za stálého míchání, prohřívejte.

Marmeládu vylijte do nádoby vyloženou potravinovou folií. Velikost zvolte tak, aby jste měli vrstvu cca 4-5mm a dejte zatuhnout do lednice.

Piškoty:

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Začněte šlehat bílky se sladidlem do opravdu pevné pěny. Pokud přestante mixovat a vytáhnete metly, sníh musí držet a špičky směřovat nahoru a neohýbat se.

Do takhto pevného sněhu začněte na nejpomalejší stupeň přimixovávat na střídačku žloutky a olej.

Nakonec zlehka, už jen ručně, vmíchejte prosátou mouku. Musíte pracovat opatrně, aby sníh nezačal padat.

Přes cukrářský pytlík s kulatou cca 1cm velikou špičkou stříkejte piškoty na pečícím papírem vyložený plech a pečte do zezlátnutí.

Piškoty nechte zcela vychladnout a klidně je na hodinu uložte do lednice.

Ztuhlou marmeládovou hmotu vytáhněte z lednice a vykrajujte z ní pomocí kulaté formičky kolečka s průměrem o něco menší než piškoty.

Rozpusťe čokoládu – ideálně ničím neředit, aby byla hustá, potřete každý piškot z ploché strany a přilepte na něho želé. Opět uložte do lednice, dokud čokoláda neztuhne.

Nyní, když je k piškotu pevně čokoládou přilepeno želé, máčejte v čokoládě a opět nechte zatuhnout.

bezlepkové pims piškoty