Dnes opět trochu závan z řecké kuchyně v podobě špenátového souffle. Autorem receptu je Akis Petretzikis, ale musela jsem upravit do bezlepkové podoby, původně jsou v receptu drobné těstoviny, a i poměr ingrediencí je jiný, víc sýrový a trochu upravený na ingredience běžně dostupné u nás. Určitě doporučuji vyzkoušet.
- 600g mraženého sekaného špenátu
- 300g řeckého sýru Feta
- 200g ricotty
- 200g eidamu
- 3 vajíčka
- 110g quinoi v suchém stavu
- sůl
- pepř
- chilli vločky
- půlka cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Nastrouhejte na hrubém struhadle eidam a dejte do lednice.
Quinou osolte a uvařte podle návodu na obalu.
Na pánvi orestujte na olivovém oleji cibulku s prolisovaným česnekem dozlatova a přisypte mražený špenát, který za obačného míchání nechte pozvolna povolit a zamíchejte do špenátu uvařenou quinou. Osolte a opepřete.
V míse smíchejte riccotu, 200g najemno rozdrobené fety, vajíčka, chilli vločky a důkladně promíchejte.
Špenátovou směs smíchejte se směsí sýrovou a zamíchejte do ní zbytek 100g fetty nakrájené na kostičky.
Pekáč vymažte máslem, vysypte bezlepkovou strouhankou nebo polohrubou rýžovou moukou a směs vlijte rovnoměrně do pekáčku.
Posypte nastrouhaným eidamem, který jste odložili do lednice. Snažte se, aby byla vrstva pravidelná a rovnoměrná.
Vložte do trouby a pečte na 200 stupňů cca 60 minut. Na souffle se musí ze sýru udělat nazlátlá kůrčička.