Twist s pudinkem a čokoládou

Dneska byla chuť na něco malinko jiného. Použila jsem už osvědčený recept na šneky, který jsem ještě trochu vytunila tanzhongem, který mi zbyl z rohlíků z předešlého dne. A aby bylo těsto ještě více máslovější, nakonec jsem tam zastrouhala a zaválela 200g másla navíc. Výsledek více než uspokojující, druhý den jsou snad ještě lepší než den první – měkké, vláčné.

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 150ml mléka
  • 30ml rozpuštěného másla
  • 100g zakysané smetany de Luxe Kunín
  • 350g mouky Schaer Mix B
  • 100g sladidla (cukr, třtinový cukr, kokosový mletý cukr, rýžový cukr)
  • 60g tangzhongu
  • 1 vajíčko
  • 1 žloutek
  • 200g nastrouhaného studeného másla – použijete později

Nejprve založte z 50ml mléka, lžíce sladidla a lžíce mouky kvásek.

Poté přidejte všechny další ingredience kromě strouhaného másla a vypracujte hladké těsto. Nenechávejte kynout a na pomoučené ploše propracujte a vyválejte obdélník, na který rovnoměrně rozprostřete studené strouhané máslo.

Těsto složte na třetinu – spodní část obdélníku nahoru a přesto vrchní část. Stejně pak ze stran. Překryjte igelitovým sáčkem a nechte cca 1,5 hodiny nakynout. Tímhle krokem těsto místy trochu nalístkuje.

Mezitím si připravte pudinkovou náplň:

  • 350ml mléka
  • 4 lžíce sladidla (cukr, sirup)
  • balíček vanilkového pudinkového prášku
  • sekaná čokoláda nebo čokoládové pecky

Z ingrediencí uvařte pudink obvyklým způsobem, přetáhněte povrch ještě teplého pudinku potravinovou folií a nechte vychladnout.

Po vykynutí propracujte těsto na pomoučené ploše a rozválejte do obdélníku cca 20×30 cm. a potřete pudinkovou náplní, kterou posypejte a čokoládou

Opět přeložte na třetiny. Spodní část nahoru, vrchní přes to. Rozkrájejte – já udělala 8 kousků a stočte, jako když ždímete utěrku.

Pod přikrytým igelitem nechte cca 20 minut odpočívat.

Na spodní rošt trouby dejte plech, na který vylijte vodu, rozpalte na 240 stupňů a nechte troubu zapařit.

Twitsty potřete vajíčkem, prvních 15 minut pečte s plechem dole, který poté vytáhněte a dopékejte do zlatavé barvy.

Bezlepkový čokotwist