Briošky s chilli, brusinkami a rozpečeným hermelínem

Někdy když mám čas, sem tam mrknu na nějaký pořad o vaření. Nedávno jsem takhle objevila vaření s Nadiyou. Po dlouhé době mě něco opravdu zaujalo. Ta dáma má talent zkombinovat zdánlivě nezkombinovatelné a je to případ i tohoto receptu. Zaujal mě na první pohled a okamžitě jsem si ho zapsala mezi to, co chci určitě zkusit, samosebou ve své bezlepkové verzi. Takže recept na briošky je už osvědčený z dřívějška, jen jsem ho vyšperkovala o chilli a brusinky. Navíc jsem nechala kynout těsto přes noc v lednici.

  • 17g čerstvého droždí
  • 50ml vody
  • lžíčka sladidla
  • lžíce mouky

Vše vymíchejte, nechte vzejít kvásek a přidejte:

  • 300g mouky Schar mix B
  • 80g sypkého sladidla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 30ml rozpuštěného másla
  • 70ml mléka
  • 50ml vody
  • chilli vločky dle vlastního uvážení
  • 80g brusinek

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, přetáhněte potravinovou folií a nechte přes noc v lednici nakynout.

Druhý den nejprve nechte stát cca hodinu v pokojové teplotě.

Doprostřed plechu vyloženého pečícím papírem umístěte nádobu a vložte do ní 200g hermelín.

Těsto rozdělte na polovinu, z každé poloviny vyválejte váleček, odkrajujte kousky, ze kterých na pomoučené ploše zlehka vyválejte menší buchtičky, které pokládejte okolo nádoby na hermelín. Těsto nijak extra nepropracovávejte, ať z něho nevytlačíte vzduch. Pouze zlehka pomoučené tvarujte.

Nechte pod utěrkou cca 45 minut odpočívat, potřete rozšlehaným vajíčkem.

Troubu rozehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt dejte plech s půllitrem vody.

Plech s brioškami a hermelínem vložte do trouby. Po 15ti minutách vytáhněte spodní plech s vodou a dopékejte dozlatova.