Zapečené špenátové souffle s quinoou

Dnes opět trochu závan z řecké kuchyně v podobě špenátového souffle. Autorem receptu je Akis Petretzikis, ale musela jsem upravit do bezlepkové podoby, původně jsou v receptu drobné těstoviny, a i poměr ingrediencí je jiný, víc sýrový a trochu upravený na ingredience běžně dostupné u nás. Určitě doporučuji vyzkoušet.

  • 600g mraženého sekaného špenátu
  • 300g řeckého sýru Feta
  • 200g ricotty
  • 200g eidamu
  • 3 vajíčka
  • 110g quinoi v suchém stavu
  • sůl
  • pepř
  • chilli vločky
  • půlka cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Nastrouhejte na hrubém struhadle eidam a dejte do lednice.

Quinou osolte a uvařte podle návodu na obalu.

Na pánvi orestujte na olivovém oleji cibulku s prolisovaným česnekem dozlatova a přisypte mražený špenát, který za obačného míchání nechte pozvolna povolit a zamíchejte do špenátu uvařenou quinou. Osolte a opepřete.

V míse smíchejte riccotu, 200g najemno rozdrobené fety, vajíčka, chilli vločky a důkladně promíchejte.

Špenátovou směs smíchejte se směsí sýrovou a zamíchejte do ní zbytek 100g fetty nakrájené na kostičky.

Pekáč vymažte máslem, vysypte bezlepkovou strouhankou nebo polohrubou rýžovou moukou a směs vlijte rovnoměrně do pekáčku.

Posypte nastrouhaným eidamem, který jste odložili do lednice. Snažte se, aby byla vrstva pravidelná a rovnoměrná.

Vložte do trouby a pečte na 200 stupňů cca 60 minut. Na souffle se musí ze sýru udělat nazlátlá kůrčička.